BOLEST KOJA UNIŠTAVA VIŠNJU

Nedavno smo pisali o gljivi Blumeriella jaapi koja izaziva rupičavost lista trešnje i višnje. Ovog puta još par reči o ovoj bolesti, budući da je već poprimnila razmere epidemije usled izuzetno pogodnih uslova za njen razvoj a to je vlažno vreme.

Ukoliko se ne suzbije na vreme i adekvatnim preparatima, može da izazove sušenje stabla višnje, što svakako nije poželjno, posebno jer postoji niz preparata kojima se može sprečiti invazija bolesti.

Jedna od mera suzbijanja je i izbor odgovarajućih sorti koje su manje bujne. Najpopularnija sorta koja se sadi u preko 80% slućajeva je oblačinska višnja, koja se odlikuje odličnom rodnošču i kvalitetom plodova. Ukoliko se kalemi na magrivu dobija osobinu izuzetne  bujnosti što je naročito pogodno za ostvarenje infekcije od strane blumeriele. Ukoliko se razmnožava iz sejanaca, onda je manje bujna  i manje osetljiva. Sorta šumadinka je takođe  popularna i dobra sorta ali usled bujnosti je osetljivija na rupičavost. Da nije ovoga, bila bi više rasprostranjena.

U nekim područjima Srbije u zasadima višnje došlo je do potpunog opadanja lišća. Takva stabla su na dobrom putu da izmrznu i souše se tokom zime, jer će nepripremljena da uđu u zimski period.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *