KAJSIJA SOLIDNOG KVALITETA A CENA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU

VOĆARI OVE SEZONE SA OSMEHOM TRLJAJU RUKE

U značajnoj meri je mnogo pre uobičajenog roka, stiglo svo voće. Kajsije dugo nije bilo u ovolikoj količini i proizvođači su ubeležili solidan prinos.

Ono što posebno raduje je dobra cena kajsije koja ide i do 350 dinara za kilogram. Naravno radi se o kajsiji za jelo.

Ono što je uticalo na ovakvu cenu jeste činjenica da je porasla potražnja na domaćem tržištu jer kvalitetne kajsije nije dugo bilo u ponudi pa se tržište uželelo dobre kajsije.

Takođe puno se i izvozi i ako je generalno usporen izvoz za Rusiju koja je bila veliki kupac ali otvorila su se i neka nova tržišta, tako da će ova godina ostati zabeležena po odličnim prinosima kajsije ali i odličnoj ceni.

Gaji se 4.000 godina. Bogata je vitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju i kože. Sadrži značajne količine vitamina C, vlakana i antioksidanata. Zbog visokog sadržaja kalijuma, kajsije pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu i zdravlju srca.

Zanimljivo je da su suve kajsije još koncentrovaniji izvor nutrijenata. Tokom procesa sušenja, sadržaj vode se smanjuje, dok se koncentracija vitamina i minerala povećava. Suve kajsije su popularne kao zdrava užina i sastojak u mnogim receptima.

Odličan rod ove sezone.

Plantaža kajsije u selu Šepšin kod Mladenovca

Drvo kajsije ima i dekorativnu vrednost. U proleće, pre nego što listovi izbiju, drvo se prekriva ružičastim cvetovima, što ga čini atraktivnim.

Kajsija se često gajila u združenoj sadnji sa orahom dok se čekalo da orah dostigne punu rodnost a to je period od minimum 5 godina. Osetljiva je na prolećne mrazeve koji potpuno unište rod a naročito je poznata po apopleksiji, iznenadnom sušenju stabla za čijim se uzorcima još uvek samo nagađa.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika kajsije jeste njena upotreba u proizvodnji rakije, poznate kao kajsijevača. Ova rakija je cenjena zbog arome

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *