KORISNA PRIMENA LJUSKE OD JAJA

Ljuske od jaja su izuzetno korisne i verovatno nikada o tome niko nije pomislio dok je odvajao žumance od belanca prilikom pripreme patišpanja za omiljenu tortu ili kolač.

Koliko puta ste samo zavrljačili ljusku od jaja u đubre, dok ste spremali kajganu ili doručkovali jaje na oko? Ljuske nisu samo otpad. One predstavljaju pravo blago zbog svojih raznovrsnih primena i sastava. Sastavljene uglavnom od kalcijum-karbonata (oko 95%), ljuske su bogat izvor kalcijuma. Pored kalcijuma, sadrže i manje količine proteina i drugih minerala kao što su magnezijum i fosfor.

U baštovanstvu, ljuske od jaja mogu se koristiti kao prirodno đubrivo. Mlevene ljuskice obogaćuju zemljište kalcijumom, pomažući u prevenciji truljenja vrhova plodova kod paradajza i paprike. Takođe, mogu se koristiti kao zaštita od štetočina; oštri rubovi ljuskica odvraćaju puževe i gusenice i odličan su dodatak kompostu, ubrzavajući razgradnju organskog materijala.

U domaćinstvu, ljuske su korisne kao prirodni abraziv za čišćenje lonaca i tiganja. Mlevene  mogu poslužiti kao dodatak u ishrani domaćih životinja, posebno kokošaka, pomažući u jačanju njihovih ljuski jaja.

Zbog navedene koristi, razmislite sledeći put kada se kucate jajima za Uskrs ili ih mutite za omlet. Nemojte ih bacati u đubre jer nekme mogu i da koriste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *