NOVI HORIZONTI U SARADNJI SRBIJE I TURSKE

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Na simpozijumu posvećenom privrednoj saradnji između Srbije i Turske, Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, istakao je da ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju, što je rezultat zajedničkog rada institucija i poslovnih zajednica dve zemlje.

„Poslednjih deset godina fokus trgovinskih odnosa dve zemlje prešao je iz tekstilne industrije u automobilsku, iz metalske u industriju plastike, a danas dominira razvoj sektora finansijskih usluga,” rekao je Vesović. On je dodao da kada finansijske institucije, poput turske Halkbanke, pokažu interes za prisustvo u nekoj zemlji, to predstavlja signal poslovnoj zajednici da može sigurno i sa smanjenim rizikom da posluje na tom tržištu. „Za nas je važan i sektor građevinarstva, koji značajno doprinosi rastu BDP-a, a prilika za saradnju srpskih i turskih kompanija biće i specijalizovana izložba EKSPO 2027, koja će doprineti ubrzanom razvoju srpske privrede,” dodao je Vesović.

Osman Arslan, predsednik Tursko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor Halkbanke, istakao je da ova banka posluje u Srbiji već devet godina, ima 41 filijalu, a 90 odsto klijenata su srpske kompanije. „Srbija i Turska otvaraju nove horizonte u jačanju ekonomske saradnje, što je važno za stabilnost poslovanja, posebno u svetu koji se suočava sa političkim i ekonomskim izazovima,” rekao je Arslan.

Hami Aksoj, ambasador Republike Turske u Srbiji, naglasio je da su ekonomski odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

„Preko 1.000 turskih kompanija posluje u Srbiji, a broj investitora stalno raste. Saradnja srpskih i turskih kompanija prisutna je ne samo u tradicionalnim sektorima, već i u sektoru obnovljivih izvora energije i IT sektoru,” istakao je Aksoj. On je dodao da je značajna saradnja i u sektoru turizma, gde se broj turskih turista u Srbiji povećao za 40 odsto. „O snažnom sektoru turizma i poslovnim odnosima svedoči i činjenica da između Beograda i Istanbula ima 50 letova nedeljno, kao i da postoji direktan let iz Beograda za Ankaru,” rekao je Aksoj.

Brojke pokazuju da je u prošloj godini ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila 2.285,6 miliona evra. U tom periodu, izvoz je iznosio 554,6 miliona evra, što predstavlja povećanje od 27,7 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Uvoz je dostigao iznos od 1.731,0 miliona evra, beležeći smanjenje od 14,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Prema podacima, Turska je četvrti uvozni partner Srbije i osamnaesti izvozni partner naše zemlje.

IZVOR PKS Beograd, Resavska 13 – 15

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *