KAKO DA JEDNOSTAVNO PRIPREMITE LIKER OD VIŠNJE

Nije potrebna posebna veština za pripremu likera pa vam dajemo jednostavan recept . Dakle potrebno vam je 500g svežih višanja, 250g šećera i 500ml rakije (najčešće se koristi lozovača ali neće da ga pokvari ni šljivovica ili bilo koja druga dobra rakija).

Način pripreme je jednostavan. Operite višnje, odstranite im koštice i stavite ih u staklenu teglu ili flašu. Prelijte višnje šećerom i dobro promešajte. Prelite sve rakijom, tako da prekrije višnje i šećer. Zatvorite teglu ili flašu čvrsto i stavite je na tamno, suvo mesto.

Ostavite da odstoji najmanje mesec dana, povremeno protresajući teglu ili flašu kako bi se šećer potpuno rastvorio. Nakon što je liker dovoljno odstojao, procedite ga kroz gazu ili cediljku kako biste uklonili komade voća. Gotov liker  možete čuvati u staklenoj flaši na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Ovaj liker ima intenzivan voćni ukus i može se poslužiti kao aperitiv ili dodatak koktelima.

SAVETI

Ukoliko imate strpljenja postupak možete malo usporiti tako što ćete očišćene ( mada možete da upotrebite i neočišćene višnje ) pošećeriti i ostaviti nekoliko dana da blago fermentišu pa im onda nalijte rakiju.Najbolje je da ceo postupak pravljenja sprovedete u većoj tegli a kasnije kada je liker gotov , možete ga procediti u veću flašu.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *