EUROPOL OTKRIO LAŽNO MASLINOVO ULJE
U okviru operacije OPSON, koordinisanih snaga Evrope u borbi protiv prevare i falsifikovanja hrane, Evropol je podržavao istraživanje o falsifikovanju maslinovog ulja. Ovu operaciju koju finansira EMPACT pokrenula je španska civilna garda (Guardia Civil), koja je udružila snage sa italijanskim karabinjerima. To je dovelo do 11 hapsenja i zaplene preko 260.000 litara maslinovog ulja nepodesnog za potrošnju.
Nažalost, lažiranje ekstra devičanskog maslinovog ulja je uobičajena praksa, zbog čega je borba protiv takvih prevara prioritet za sprovođenje zakona – posebno u zemljama proizvodnje. U ovoj akciji otkrivanja prevare u hrani, istražitelji su otkrili da su kriminalci koristili takozvano „lampante ulje“, varijantu maslinovog ulja nižeg kvaliteta, da razblaže svoj proizvod. Ovakvo maslinovo ulje odlikuje se povišenim nivoom kiselosti, nepoželjnom aromom i izrazito neprijatnim mirisom, što ga čini neprikladnim za konzumaciju. Sam izraz „lampante“ potiče od njegove upotrebe kao goriva u uljnim lampama!!!!
Kombinacija različitih faktora, kao što su opšta inflacija, smanjena proizvodnja maslinovog ulja i povećana potražnja, stvorili su savršene uslove za lažne proizvođače. Mešanje maslinovog ulja potrošačkog kvaliteta sa alternativama nižeg kvaliteta omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cene dok ulaze u legalne lance snabdevanja. Ova nezakonita praksa ne samo da može da izazove rizik po javno zdravlje, već i da potkopa poverenje potrošača i na taj način ima dalje ekonomske posledice.
Da li je maslinovo ulje pravo možete lako da proverite. Supenu kašiku ulja stavite u usta. Nemojte gutati već držite par minuta kako bi vam se potpuno obložili nepce i jezik. Mućkajte nekoliko trenutaka ( slično kao kada isprobavate vino ) a onda progutajte. Ukoliko osetite kislesot ( slično kao kada osetite gorušicu ) budite sigurni da ste probali pravo.
Još jedan test je da pravo maslinovo ulje navodno postaje gusto ukoliko ga držite na hladnom mestu, tačnije toliko se ugusti da ga je potrebno ostaviti na sobnoj temperature de se otopi da bi opet bilo u tečnom stanju da se može koristiti.
Ima puno načina da se proveri ispravnost a jedan od njih je i činjenica da pravo malsinovo ulje mora da bude gorko. Što je više gorko to je kvalitetnije.
I pored ovolike zaplene falš maslinovog ulja, pitanje je šta se dogodilo sa tim zaplenjenim i gde je ono završilo. Da li je uništeno ili je određena količina uspela da se probije do tržišta, naročito do zemalja tzv. Trećeg sveta, koje je poznato po tome da prihvata čak i poznate brendove ali potpuno različitog kvaliteta u odnosu na isti takav koji se može nabaviti na zapadu.
Prilikom kupovine malsinovog ulja najbolje je da se odlučite za pouzdane proizvođače ali ono što vas sigurno može uveriti da ste kupili ispravno ulje jeste da ga sami testirate testirate.
Detalje o tome kako se može proveriti maslinovo ulje, pokazao nam je Ilija Morić, vlasnik plantaže maslina na Luštici u Crnoj Gori, čija se porodica decenijama bavi proizvodnjom pravog ( čak organskog ) maslinovog ulja. Priču koju smo zabeležili o degustaciji maslinovog ulja, možete da pogledate u emisiji Agro profit na sledećem linku
IZVOR EUROPOL