OTKRIVENO FALŠ MASLINOVO ULJE

U okviru operacije OPSON, koordinisanih snaga Evrope u borbi protiv prevare i falsifikovanja hrane, Evropol je podržavao istraživanje o falsifikovanju maslinovog ulja. Ovu operaciju koju finansira EMPACT pokrenula je španska civilna garda (Guardia Civil), koja je udružila snage sa italijanskim karabinjerima. To je dovelo do 11 hapsenja i zaplene preko 260.000 litara maslinovog ulja nepodesnog za potrošnju.

Nažalost, lažiranje ekstra devičanskog maslinovog ulja je uobičajena praksa, zbog čega je borba protiv takvih prevara prioritet za sprovođenje zakona – posebno u zemljama proizvodnje. U ovoj akciji otkrivanja prevare u hrani, istražitelji su otkrili da su kriminalci koristili takozvano „lampante ulje“, varijantu maslinovog ulja nižeg kvaliteta, da razblaže svoj proizvod. Ovakvo maslinovo ulje odlikuje se povišenim nivoom kiselosti, nepoželjnom aromom i izrazito neprijatnim mirisom, što ga čini neprikladnim za konzumaciju. Sam izraz „lampante“ potiče od njegove upotrebe kao goriva u uljnim lampama!!!!

Kombinacija različitih faktora, kao što su opšta inflacija, smanjena proizvodnja maslinovog ulja i povećana potražnja, stvorili su savršene uslove za lažne proizvođače. Mešanje maslinovog ulja potrošačkog kvaliteta sa alternativama nižeg kvaliteta omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cene dok ulaze u legalne lance snabdevanja. Ova nezakonita praksa ne samo da može da izazove rizik po javno zdravlje, već i da potkopa poverenje potrošača i na taj način ima dalje ekonomske posledice.

Još jedan test je da pravo maslinovo ulje navodno postaje gusto ukoliko ga držite na hladnom mestu, tačnije toliko se ugusti da ga je potrebno ostaviti na sobnoj temperature de se otopi da bi opet bilo u tečnom stanju da se može koristiti.

Ima puno načina da se proveri ispravnost a jedan od njih je i činjenica da pravo malsinovo ulje mora da bude gorko. Što je više gorko to je kvalitetnije.

IZVOR EUROPOL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *