BORANIJA SADRŽI OBILJE HRANLJIVIH MATERIJA PA JE TREBA ČESTO SPREMATI POSEBNO SADA KADA JOJ JE SEZONA
Svi znamo da je to povrće koje su nas terali da ga jedemo kao deca, a sada ga sami rado stavljamo na tanjir. Boranija je hranljiva, niskokalorična i bogata vitaminima i mineralima, što je čini izuzetno zdravom namirnicom. Redovnim konzumiranjem boranije, možete unaprediti svoje zdravlje i uživati u njenom prijatnom ukusu.
Priprema i kuvanje
Priprema boranije je prava zabava. Prvo, uklonite krajeve mahuna, jer niko ne voli te krajeve koji liče na omanje repove. Ako se osećate kreativno, možete mahune boranije iseći na male komadiće.
Jedan od najbržih načina da spremite boraniju je blanširanje. Kuvajte je 2-3 minuta, a zatim je brzo bacite u ledenu vodu. Tako će zadržati svoju boju i hrskavost, kao da je upravo izašla iz saune. Možete je dodati u salate, ili kratko propržiti sa belim lukom i maslinovim uljem i eto pravog gurmanskog užitka!
Ako ste ljubitelj tradicionalnih jela, boranija je savršena za čorbe i variva. Kuvajte je sa krompirom, šargarepom, lukom i paradajzom, i začinite po ukusu.
Za one koji vole jednostavnost, probajte pečenu boraniju. Prelijte je maslinovim uljem, pospite solju, biberom i belim lukom, a zatim je pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20-25 minuta. Rezultat? Hrskava i ukusna boranija koja će vas naterati da zaboravite na pomfrit.
U ponudi ima na desetine sorti boranije ali su najpoluranije žuta i zelena olovka i puterica.
Hranljiva vrednost
Jeste niskokalorična namirnica, ali je puna iznenađenja. U 100 grama sveže boranije nalazi se skromnih 31 kalorija. Ali ne dajte da vas ta brojka zavara, jer je ona prava vitaminska bomba! Sadrži vitamin C i K i vitamina A? Naravno, tu su još mangan i kalijum koji su uvek spremni da pomognu kostima i mišićima. Vlakna u boraniji održavaju creva u top formi, dok antioksidansi pomažu u održavanju zdravlja creva, smanjuju rizik od zatvora i pomažu u kontroli šećera u krvi.
Dobrodošlo i poželjno povrće na vašoj trpezi svakako je boranija.