SVE ŠTO BI TREBALO DA SE ZNA O PROIZVODNJI TREŠNJE
Ovog proleća se trešnja na zelenim pijacama prodaje po ceni od 200 do 300 dinara za kg što je svakako odlična cena za sve koji imaju voćnjake pod ovom biljnom vrstom. Ako se odlučiš da podigneš voćnjak pod trešnjom, za početak, znaj da ona traži najbolje mesto pod suncem. Zato biraj sunčane parcele jer trešnje vole sunčanje skoro jednako kao prosečan turista na plaži. Ali za razliku od turista koji mahom vole pesak, trešnja traži zemljište koje je dobro drenirano, bogato hranljivim materijama, a pH vrednost između 6 i 7. Dakle, kao princeza među voćem, traži koktel u kombinaciji idelanog neuralno do blago baznog zemljišta i dovoljno sunca. Ako je zemljište previše kiselo ili bazno, trešnje će se namrštiti kao deca na spanać ili grašak.

Što se tiče klime, trešnja voli umerenu klimu sa hladnim zimama i toplim letima. Ako je previše hladno, trešnje će se jednako smrzavati kao da su na skijanju bez skafandera. Ako je previše toplo, osetiće se kao na roštilju. Takođe, potrebna im je dobra ventilacija jer niko ne voli gužvu, pa ni trešnje i zato zahteva distancu tj odstojanje.
Sadnja treba da bude na rastojanju od 5 do 6 metara, da bi svako drvo imalo dovoljno prostora za širenje. Zavisno od sorte, potrebno je osigurati unakrsno oprašivanje – bez toga, neće biti plodova. Olakšavajuća okolnost je da današnji sortiment poznaje trešnje koje su samooplodne pa im nisu potrebni oprašivači.
Zalivanje je ključ, ali ne preteruj! Trešnje vole da budu osvežene, ali ne i udavljene. Kao i kod ljudi, previše vode može izazvati probleme. Pa zalivajt po potrebi.
Redovna primena odgovarajućih insekticida i fungicida su obavezni, kao i uklanjanje bolesnih grana, pomoći će vašim trešnjama da ostanu zdrave i srećne.
Najčešće bolesti koje se javljaju na trešnji:
Monilija (Trulež plodova): Ova bolest uzrokuje truljenje plodova i sušenje cvetova.
Pegavost lišća (Blumeriella jaapii): Manifestuje se pojavom sitnih crvenkastih ili ljubičastih pega na lišću koje kasnije postaju smeđe
Bakterijska plamenjača (Pseudomonas syringae): Ova bakterija izaziva stvaranje tamnih, vodenastih mrlja na granama, cvetovima i plodovima.
Antraknoza (Colletotrichum spp.): Uzrokuje stvaranje crnih udubljenih mrlja na plodovima i lišću. Zaraženi plodovi postaju odbojni za konzumaciju.
Šupljikavost lišća (Stigmina carpophila): Bolest uzrokuje pojavu okruglih, smeđih pega na lišću koje kasnije otpadaju, ostavljajući rupe, što lišću daje izgled kao da je bilo izbušeno.


ZANIMLJIVOSTI
Trešnje su poznate preko 4.000 godina, a poreklom su iz Male Azije.
Svetlost sunca igra ključnu ulogu u stvaranju šećera u plodovima, pa trešnje koje dobiju više sunca budu slađe.
U japanskoj kulturi, cvetanje trešnje (sakura) simbolizuje prolaznost života i slavi se uz posebne festivale. Trešnje su omiljene i kod ptica, pa često morate deliti svoje slatke plodove s pernatim komšijama!


Na žalost čitava armija insekata voli trešnje jednako kao i čovek.
Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi) Kada jedemo trešnje, povremeno proverimo da li imaju crve. Epa ti crvi su upravo larvice ovog insekta koji polaže jaja u plodove trešnje. Larve se hrane unutrašnjošću ploda, uzrokujući truljenje i čineći plodove nejestivim i ako znamo da u šali kažemo, da su trešnje sa mesom ili su bogate proteinima. Istu stvar radi i trešnjin moljac (Grapholita packardi)
Lisne i štitaste vaši isisavaju sokove iz lišća i mladih izdanaka, uzrokujući kovrdžanje lišća i slabiji rast biljke. Takođe, izlučuju mednu rosu koja može dovesti do razvoja čađavica.
Za kontrolu ovih štetočina, preporučuje se redovno praćenje stanja voćnjaka, primena insekticida po potrebi, kao i biološke metode kontrole, poput uvođenja prirodnih predatora. Pravilna nega i održavanje higijene u voćnjaku takođe mogu smanjiti populaciju štetnih insekata.

I za kraj, evo nekih sorti koje su postale veoma tražene.
Burlat je jedna od najranijih sorti trešnje, sa tamnocrvenim plodovima i sočnim, slatkim mesom. Popularna je zbog svog ranog sazrevanja i dobrog ukusa. Kordia je poznata po krupnim, sjajnim, tamnocrvenim plodovima sa čvrstim mesom. Otporna je na pucanje plodova i ima dug period čuvanja, što je čini odličnom za tržište. Regina, sorta koja daje krupne, tamnocrvene plodove sa čvrstim i sočnim mesom. Otporna je na pucanje. Od samooplodnih sorti, tu je stella, što znači da ne zahteva druge sorte za oprašivanje. Plodovi su krupni, tamnocrveni i vrlo ukusni. Izbor sorte zavisi od želja uzgajivača ali i tražnje tržišta.