ISTINE I LAŽI O KREMOVIMA

Dakle u analizama koje su urađene u laboratoriji, utvrđeno je da gotovo svi kremovi ( razilke su u nijansama ) sadrže u 100g proizvoda 31% ulja i to onog najgoreg palminog tj njen hidrogenizovani deo koji je najgore moguće smeće jer je jeftino i dozvoljeno je da se stavlja u mnoge slatke proizvode, potom 57% šećera, svega 3% lešnika i 3-7% kakoa.

Ova dva sastojka ( ulje i šećer ) čine 90% sadržaja omiljene poslastice ne samo dece već i odraslih, dok su lešnik, kako i mleko u gotovo zanemarljivom procentu.

Hidrogenizovane biljne masti nastaju u tečnim biljnim uljima koja su prošla hemijski proces hidrogenizacije dodavanjem atoma vodonika, kako bi za potrebe tehnološkog procesa prešle u čvrsto stanje na sobnoj temperaturi. Dakle čista hemija koju unosimo svakodnevno a i da ne znamo. Ništa ne preduzimamo da to sprečimo a sa druge strane grozimo se ako pretpostavimo da smo kupili neko voće ili povrće koje je prskano, a prethodno smo se pošteno najeli čipsa i drugih gricklaica dok smo gledali utakmicu ili omiljenu seriju.

Zbog svega ovoga, kada sledeći put poželite da namažete palačinke nekim od kremova, vratite se u doba detinjstva pa isti zamenite domaćim džemom ili ih punite bilo čime drugim. Kremovi su definitivno postali  jedna od niza namirnica koje loše utiču na naše zdravlje i trebalo bi ih izbegavati i u najboljem slučaju potpuno isključiti iz upotrebe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *