BOLESTI NA PARADAJZU

Problem u proizvodnji predstavljaju bakteriozne bolesti koje se po pravilu teško suzbijaju. Najpoznatije bakterioze paradajza su:

  • crna pegavost lišća i krastavost plodova paradajza
  • bakteriozna krastavost plodova paradajza
  • bakteriozna uvelost
  • rak paradajza.


Crna pegavost lišća i krastavost plodova paradajza je izuzetno rasprostranjena bakterioza kod nas, naročito na paradajzu gajenom iz direktne setve. Ovo je ekonomski značajna bolest i prvi gubici mogu nastati  još u proizvodnji rasada, a takođe i kasnije usled infekcije plodova.

Prvi simptomi se uočavaju na donjem lišću u vidu sitnih tamnozelenih pega, vlažnog izgleda, oivičenih hlorotičnim oreolom. U uslovima povećane vlažnosti, na površini ovih pega uočava se bakterijski eksudat. Najkarakterističnije promene nastaju na mladim nesazrelim plodovima. Na površini plodova obrazuju se sitne sjajno crne pege.  Spajanjem pega dolazi do zastoja u porastu okolnog tkiva i deformacije ploda.


Izvor infekcije je zaraženo seme i ostaci obolelih biljaka. 
Najbolji efekat zaštite postiže se primenom preventivnih mera kao što su plodored, uklanjanje ostataka obolelih biljaka, dezinfekcija zemljišta u toplim lejama, regulacija temperature i vlažnosti u zaštićenom prostoru, upotreba zdravog semena, gajenje otpornih genotipova i navodnjavanje natapanjem. Primena preparata na bazi bakra može umanjiti brzinu širenja zaraze, ali nikako ne može suzbiti već nastalu infekciju.


Bakteriozna krastavost plodova paradajza , nastaje tokom leta  posle perioda vlažnog vremena. Na listu se uočavaju male vlažne ili uljaste pege nepravilnog oblika.  Oboleli plodovi se deformišu, gube tržišnu vrednost ili potpuno izumiru.


Do naredne vegetacije parazit se održava na ostacima obolelih biljaka i zaraženom semenu sa kojih se zaraza prenosi prvo na sejance, a kasnije i na odrasle biljke. Bakterija prodire kroz povrede na tkivu nadzemnih organa biljaka. Toplo vreme i česte padavine pogoduju širenju bolesti.

Metode suzbijanja slične su merama preporučenim za zaštitu paradajza od crne pegavosti.


Bakteriozna uvelost i rak paradajza  predstavlja ozbiljan problem u toplijim predelima sa dosta padavina. Može oboleti paradajz na polju i u zaštićenom prostoru tokom celog vegetacionog perioda, pri čemu dolazi do izumiranja biljaka i pogoršanja kvaliteta plodova.


Uvelost pojedinih grančica i liski, a kasnije i čitave biljke nastaje kao posledica prisustva i širenja bakterija sprovodnim sistemom. Jedan od karakterističnih simptoma na plodovima su mrke pege sa beličastim oreolom koje zbog sličnosti nose naziv „ptičije oko“. Bakterija se održava na ostacima obolelih biljaka u zemljištu, kao i na zaraženom semenu. Infekcija nastaje kroz prirodne otvore na biljnom tkivu ili kroz povrede. Bakterija se širi kapima kiše ili vodom za navodnjavanje, pri čemu dolazi do spiranja bakterijskog eksudata iz pukotina i rak rana i prenošenja na nezaražene biljke. Visoke temperature i obilne padavine tokom sezone uslovi su za pojavu ove bolesti u značajnim razmerama.


Upotreba zdravog semena, dezinfekcija supstrata u toplim lejama i staklenicima, primena plodoreda 3 do 5 godina i gajenje otpornih genotipova najvažnije su preventivne mere za sprečavanje ove bolesti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *