NOROVIRUS NA MALINI I DRUGOM VOĆU

Pre nekoliko godina digla se velika prašina oko noro virusa koji su otkriveni na malini. Noro virusi su virusi koji se javljaju kao posledica loše higijene naročito ukliko se ruke ne operu nakon nužde.

Iako je Srbija najveći izvoznik malina u Evropi, od prošle godine izvoz je pod posebnim nadzorom EU upravo zbog norovirusa koji se pojavio u nekim isporukama koje su stizale iz Srbije.

Virus se zadržava na površini ploda i izuzetno je otporan i može dugo da opstane u prirodnoj sredini, pa je loša higijena tokom gajenja, berbe, otkupa ili skladištenja malina ali i drugog voća ‒ dovoljna za širenje zaraze. Zbog toga je odavno donešeno pravilo da se svo voće i povrće bere u higijenskim uslovima i po mogućstvu sa zaštitinim rukavicama. Koliko se ta obaveza danas ispunjava posebno je pitanje, naročito ukoliko dobijemo simptome tzv stomačnog gripa.

Norovirus je vrlo zarazan, a najčešće se širi putem hrane ili vode koja je zagađena fekalijama . Zaraza se može proširiti bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Proliv, povraćanje  i bol u stomaku obično počinju 24 do 48 sati nakon konzumiranja hrane. Simptomi norovirusa traju najčešće tri dana, a većina ljudi se potpuno oporavi bez lečenja.

Virus se izlučuje putem stolice i nekoliko dana nakon prestanka simptoma, pa ga često nazivaju „fekalnim virusom”, ali i „ferari virusom”, jer se vrlo brzo širi i prenosi.

Zbog svega navedenog, kako se ne bi bruklai prilikom izvoza, pa da pošiljke iz Srbije opet budu vraćene jer je otkriven ovaj virus koji nije ništa drugo nego virus prljavih ruku, važno je da se povede računa prilikm berbe ne samo maline već i drugogo voća i povrća.

Za one koji konzumiraju sve one namirnoce koje je se koriste u svežem stanju tj ne obrađuju se termički, važno je da se dobro, dobro operu, da se ostave da odstoje u vodi i da se nekoliko puta dobro isperu, kako ne bi imali eventualnu infekciju ovim virusom.

Obavezno perite ruke i nosite zaštitne rukavice prilikom branja. I uvek kada ste prekinuli berbu I otišli nekim drugom poslom na pauzu, cigari ili u WC, po povratku na nastavak branja navucite nove, čiste rukavice.

Kao virus prljavih ruku jednako se javlja na svom voću i povrću posebno tokom leta i to prilikom manipulacije kontaminiranim prstima. Može da se javi na svom jagodastom voću, povrću, jabučastom voću i salati.

Leto je period kada se ovaj virus javlja i žargonski je nazvan ” stomačni grip ” koji daje opisane simptome. Posebno su osetljivi hronični bolesnici, deca i starije osobe i nije bezazlen jer može da izazove dehidriranje organizma što zahteva bolničko lečenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *