RUTAVA BUBA I KAKO JE UNIŠTITI

SVAKOG PROLEĆA PREDSTAVLJA VELIKI PROBLEM JER JOJ JE OTEŽANO SUZBIJANJE

Rutava buba ( Tropinota hirta lat ) svakako zna da napravi haos u voćnjacima i baštama, posebno kad proleće dođe i sve biljke ožive. Obožava cvetove pa se jednako može naći kako u voćnjacima tako i u cveću.

Suzbijanje rutave bube je poseban izazov jer leti upravo onda kad i pčele – kada su cvetovi u punom cvatu. Zbog toga korišćenje hemijskih preparata može biti opasno. Ipak, postoje načini da se efikasno borimo protiv ove napasti bez da se ugroze pčele.

Jedna strategija je korišćenje zamki koje privlače rutavu bubu, poput voća ili drugih mirisnih materijala. Kada rutava buba oseti ove mirise, neće moći da odoli pa će pasti u zamku umesto da se zabavljaju na gajenim biljkama.

Takođe, važno je redovno pregledati biljke i ručno uklanjati insekte koje primetimo. To može biti dosadan posao, ali svakako je efikasan i daje rezultate kod manjih zasada i parcela pod voćem recimo.

Uz to, možemo razmotriti i sadnju biljaka koje odbijaju rutavu bubu. Neke biljke kao što su lavanda, bosiljak ili neven imaju svojevrsnu “aromaterapiju” koja ove štetočine drži na odstojanju.

Drugi trik je upotreba prirodnih neprijatelja rutave bube,kao što su bubamare ili ptice koje jedu insekte. Postavljanjem biljaka koje privlače ove saveznike u naš vrt, možemo stvoriti ekosistem koji pomaže u održavanju ravnoteže i suzbijanju štetočina.U borbi protiv rutave bube, treba biti strpljiv i istrajan. Sa pravom kombinacijom strategija, možemo efikasno zaštititi biljke od ove sitne, ali uporne napasti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *