LJUBAVNI ZOV INSEKATA

U životinjskom svetu momenat reprodukcije često je privlačio pažnju brojnih istraživača i naučnika, tako da se još uvek ne zna da li životinje parenje obavljaju nagonski ( što je opšta tvrdnja ) ili to rade iz ljubavi? Bilo kako bilo, insekti su u tom smilu daleko uznapredovali tako da se njihov ljubavni zov često, gledano očima običnog čoveka, graniči sa bizarnošću a mnoga parenja se završavaju i fatalno.


Svima nama dobro poznata bogomoljka latinskog naziva Mantis religiosa   nakon parenja pojede mužjaka. Ona ga prosto mora pojseti kako bi varenjem iz njegovog tela izvukla neophodne materije koje pospešuju bolju oplodnju jajnih ćelija. Inače bogomoljke često mogu da se pretvore u cvet orhideje čak i da mirišu kao orhideja, kako bi privukle insekte koje pojedu za ručak ili večeru u zavisnoti od doba dana kada nesrećni insekt upadne u njen vidokrug.


O svicima ima puno dirljivih bajki. Međutim, gledano iz drugog ugla ženke svitaca nisu ni najmanje nežne i ženstvene.

Iz priloženog se vidi da ženke u svetu insekata nisu ni najmanje nežne ni umiljate, doduše mali ih je broj. Međutim, mužjaci često bivaju pravi džentlmeni .

Muški primerci balegara svojim ljubavnicama na poklon donose lopticu balege koja služi za mesto gde će se kasnije položiti jaja iz kojih se rađaju bebe balegara, koje će instinktivno ili ne, ponoviti isti postupak kada odrastu i posatnu polno zrele.  

Gubar može da oseti miris gubarice i na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *