SIVA TRULEŽ I NJENO SUZBIJANJE

Ne postoji voće koje ne može biti zahvaćeno ovom bolešću, koja izaziva truljenje i propadanje plodova. Osim na voću, prouzrokovač sive truleži se javlja na većini povrtarskih useva, cveću, vinovoj lozi ali posebno na bobičastom i jagodastom voću.

Prouzrokovač je gljiva Botrytis cinerea. Gljiva se razvija kao saprofit na mrtvim delovima biljaka jer poseduje poseban enzimski sistem koji omogućava sintezu novih materija. Zbog toga je higijena najvažnija mera u suzbijanju ove bolesti koja podrazumeva: sakupljanje, uklanjanje i spaljivanje svih osušenih listova i opalih plodova. Za razviće bolesti najznačajnija je vlaga.

Kod breskvi recimo ako je dugotrajna kiša dolazi do pucanja pokožice plodova zbog naglog nalivanja a na mestu pucanja, se stvaraju odlični uslovi za naseljavanje gljive prouzrokovača truleži plodova ili čak i nekih drugih.

Zbog toga je veoma važno da se vodi računa i blagovremeno prska takozvanim botriticidima koji daju odlične rezultate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *