OPSTANAK MLADIH DOMAĆINSTAVA NA SELU

Razvijena poljopriovreda je uslov za jaku proizvodnju.  Beleže se slučajevi povratka mladih na selo koji kreću u nekU proizvodnju. Ali, kada neko krene u proces proizvodnje, ima želju i ambiciju, ali ne i iskustvo, osnovno pitanje koje postavlja, jeste šta proizvoditi?

Savet u takvom slučaju je da se proizvodi ono što se može prodati i tu ima više opcija.

Prvo je da proizvede ono čega nema mnogo u ponudi a postoji potražnja. Recimo: mušmule, špargla, organski proizvodi.

Druga preporuka je proizvesti ono za šta postoji tražnja ali da budeš prvi tj.onda kada ga drugi nemaju. Recimo rano povrće ili voće. Zvuči petenciozno, ali recimo ponudi kukuruz šećerac u februaru ili martu.

Otežavajuća okolnost je što rana proizvodnja zahteva dodatna ulaganja u grejanje, što povećava troškove Ali, ima primera da se za jednu ranu sezonu, ako si prvi sa paprikom, može zaraditi i do 20 000 evra! Naravno, trebalo da se ima i veći broj palstenika. Iskustva kažu da se ulaganja u jedan plastenik od 300 kvadrata isplati već nakon prve sezone a troškovi podizanja plastenika od 3000 kvadrata je između 2000 i 4000 evra u zavisnosti od toga koliko si vešt da sam uradiš većunu stvari i o tome smo pisali već, pa mogu da se pronađu te informacije ovde na našem sajtu.

I treći a možda i najpouzdaniji način za dobru zaradu je i prerada, jer sveže voće ili povrće, prerađeno u neku vrstu slatke ili slane zimnice svakako da ima veću cenu.

Ideja ima puno ali je u našem agaranom sektoru još uvek zastupljeno mišljenje da opstaju samo oni koji se nekako snađu, mada dosta podsticaja daje i država pa je zgodno da se raspitate kod lokalne samouprave ukoliko ste rešili da žvite i radite na selu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *