ANALIZA ZEMLJIŠTA

Prilikom započinjanja bilo koje poljoprivredne proizvodnje jako je važno da se prethodno uradi analiza zemljišta. Prosto rečeno, ta analiza pokazuje u kakvom je zdravstvenom stanju vaša parcela na isti način kao kada se radi analiza krvi kod čoveka.

Raspored makro i mikroelemenata u zemljištu u optimalnom odnosu daje idealne uslove za razvoj biljaka, ali usled mnogih spoljašnjih faktora ali i samih biljaka ta struktura se narušava .

Oduvek je plodored bio osnovna mera popravke sastava zemljišta. Različite biljke usvajaju različitu količinu hranljivih materija ali istovremeno mnoge od njih vrše obogaćivanje zemljišta.

Analiza zemljišta daje informaciju da li nekog elementa ima više ili manje i shodno tome se vrši dodatak ili neka druga mera radi korekcije ali i davanja predloga za šta je ispitivana parcela najbolja. Imajte u vidu da nije svaka parcela pogodna za voćarstvo i nije svako mesto pogodno za povrtartsvo tako da će vam nadležna služba i laboratorija u kojoj ste obavili analaizu zemljišta dati i odgovarajući savet.

Što se tiče već postojećih zasada ( najčešće se misli na voćarstvo ) i tu povremeno obavite analizu i shodno rezultatima korigujte ukoliko je potrebno odgovarajućin biljnim hranivima.

Svaki element koji je u višku ili manjku može da izazove određene simptome i negativno da se odrazi na prinose.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *