ZELJE KAO OTROVNO POVRĆE

Zelje,  sadrži gomilu vitamina C, K, A, kao i mikro elemente poput gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Uspeva gotovo svuda – u bašti, na njivi, pa čak i u kontejnerima na terasi. Ali uspeće samo kao samoniklo i to tamo gde reši da raste i gde vetar odnsese seme a ono nađe pogodno tlo za klijanje. Ne pokušavajte da ga sami zapatite, jer se uvek joguni ako mu podloga ne odgovara i “džaba ste krečili.”

Šta sve nisam pokušao da seme zelja posejem u svojoj bašti. I direktno, i naklijalo, čak sam čitav busen pokušao da posadim. Ali nije se primalo i tačka. A raste pored puteva, na đubrištima, na neprivlačnim podlogama i tu buja. Usvaja makro i mikroelemente iz zemljišta, pružajući obilje hranljivih sastojaka.

Zelje se koristi u kulinarstvu. Sarmice od zelja sa kiselim mlekom, pita zeljanica kao i razne čorbe su samo neka od jela. Vešti kuvari spremiće i ukusan pire koji je odličan prilog posnim jelima. Na žalost ovo važi samo za zelje koje je nabrano na livadi daleko od njegovog omiljenog staništa .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *