ZAŠTO NAM OPET POSKUPLJUJE MESO?

Ko hoće da proslavi nastupajuće praznike i da se omrsi, moraće da izdvoji popriličnu sumu  za jagnjetinu ali i prasetinu, koja je skoro izjednačena sa ostalim vrstama mesa. Do skoro se prasetina u marketima prodavala za 550 dinara za kg ali je sada skočila skoro pa duplo.

Za prase mora da izdvoji između 800 i 900 dinara za kg. Jagnjeće još skuplje a ako želite da vam se spakuje ispečeno, cena u pečenjarama ide i do 3000 dinara za kg!!!

Dugo je loše stanje u stočarstvu, visoke cene repromaterijala ali naročito goriva uticale su, da se drastično kod farmera javi odustajanje od tova što povlači manju ponudu a veliku tražnju.

Oni koji su ostali u poslu, ponudili su klanicama po višoj ceni ali dok se ugrade svi u lancu a naročito trgovci, eto nazidane cene da se padne u nesvest, kada se ode u mesaru ili pečenjaru.

Oni koji su imali svoja stada jagnjića i prasića sada zadovoljno trljaju ruke. Za one malobrojne građane, koji nemaju baš nikakve rođake na selu ne preostaje ništa drugo nego ili da brže bolje obnove neka poznastva preko komšija i prijatelja ili pravac mesara. Ali računajte da ako teško podnosite šok cene, razmislite da postanete vegtarijanac ili se pripremite na novčanu udar vašeg budžeta. Ako uspete da kojim čudom, nađete nekog proizvođača tu može malo i da se iscenka što je opet bolje nego da bezmalo, dižete kredit da bi uspeli da kupite sve ono što ćete pojesti za par dana slavlja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *