GAJENJE KALA IZAZOV U CVEĆARSTVU

Krenimo od početka – ulaganja. Zamisli sebe kako s nekom sumnjom gledaš u svoj budžet, pitajući se da li ćeš uložiti u lukovice kala ili u novi set baštenskog alata ili možda u letovanje, jer si sakupio neku  crakvicu . Troškovi su baš toliki, pod uslovom da imaš već plastenik od recimo 300 kvadrata što je dovoljno. Lukovice možeš da uzmeš i besplatno od komšije ukoliko ste u dobrim odnosima a možeš da nabaviš u rasadnicima i cena se kreće u zavisnosti od boje  od 150 dinara pa do 1000 dinara za jednu lukovicu.

Važno je znati da se kale brzo razmnožavaju pa broj lukovica treba izračunati naspram površine prostora gde ćeš ih saditi. I čekaš pupoljak.

A kad dođe vreme da se kale pokažu svetu, eto tebe na sajmu ili pijaci, sa osmehom na licu kao da si upravo stvorio čudo. Gledaš kako ljudi zastaju, komentarišu, hvale tvoj trud jer današnja selekcija osim belih, poznaje nekoliko drugih boja kala od narandžaste, crvene pa do čak do crne. Dakle ukoliko uložiš novac za more, vrlo lako će se vratiti uvećan, jer ovo retko cveće zna da postane jako unosan biznis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *