DELUJE BEZOPASNO A ZAPRAVO JE UŽAS

DOK SMO SE KAO DECA IGRALI SA OVOM BILJKOM NISMO NI SLUTILI KOLIKO JE OPASNA

Hoću – neću, tarzičak, pasji trn, su samo neki od naziva, ove invazivne korovske biljke koja se može naći u različitim staništima širom sveta. Karakteriše je sposobnost brzog širenja i kolonizacije. Iako možda deluje neprimetno ili bezopasno.

Jedna od glavnih karakteristika ove biljke je njena sposobnost da apsorbuje hranljive materije iz zemljišta jer ima snažan korenov sistem koji omogućava brzo uzimanje vode i hranljivih materija iz okolnog zemljišta. Ova sposobnost može biti štetna za okolne biljke jer konkurencija za hranljive materije može ograničiti rast i razvoj drugih biljaka, uključujući i poljoprivredne kulture.

Kao korovska biljka, često se susreće kao problem u poljoprivredi. Prisustvo u usevima može smanjiti prinos i kvalitet useva, dovodeći do ekonomskih gubitaka za poljoprivrednike. Kontrola ove biljke može biti teška zbog njene sposobnosti brzog širenja i otpornosti na neke herbicide.

Njeno invazivno ponašanje i sposobnost da izvlači hranljive materije iz zemljišta čine je štetnom u većini ekosistema.

Hoću – neću  nije posebno popularna, jer su njena lekovita svojstva skromna. Listovi se koriste u narodnoj medicini za zaustavljanje manjih krvarenja, poput nosnih ili menstruacijskih krvarenja. Takođe se ponekad koristi za smanjenje upale i kao diuretik.Važno je napomenuti da sadrži određene hemijske materije koje mogu biti toksične u većim količinama. Prekomerna upotreba ili konzumacija ove biljke može izazvati gastrointestinalne smetnje ili druge neželjene efekte.Zbog potencijalne toksičnosti, preporučuje se oprez . Uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom pre nego što se koristi bilo koja biljka u terapeutske svrhe, kako bi se izbegle moguće komplikacije ili neželjeni efekti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *