PROIZVODNJA ŠPARGLE LAK A UNOSAN POSAO

EVO KAKO DA SE ZARADI OD PROIZVODNJE ŠPARGLE

Špargla uspeva na dobro dreniranim, sunčanim mestima. Zemljište treba da bude bogato organskim materijama i blago kiselo. Dovoljne su i manje parcele od 10 i više ari početak. Najbolji efekti se postižu ukoliko se parcele nađubre dobro zgorelim  stajnjakom. Osim stajnjaka može se zaorati i kompost.

Špargla se najčešće razmnožava iz korena kao sadnica ili iz semena. Sadnja se obično vrši u proleće. Razmak između biljaka treba da bude oko 30-45 cm. Vrlo je zahvalna biljka jer ne zahteva zaštitu niti prihranu, ukoliko je zemljište pripremljeno na opisan način. Jedino što bi trebalo da se obezbedi je zalivanje, posebno ukoliko nastupi suša jer špargla voli vodu.

Prva berba obično počinje u drugoj godini nakon sadnje. Berba se vrši pažljivo kako ne bi oštetili nove izdanke.

Potencijalna zarada od špargle je u principu odlična jer šaparga ima visoku cenu. Prodaje se na kilogram i cena je često u maloprodaji oko 10€ ( preko 1000 dinara ) za kg ali se najčešće može naći u prodaji na veze koje staju od 500 dinara pa na više. Procene za velike parcele od 1 ha pa na više, projektuju zaradu i do 30 000 € godišnje,  ali vrlo lep prihod može se ostvari  ukoliko se posada na manjoj parceli na nekoliko kvadrata “za probu” i da se ispita tržište.

Danas se prodaje sve klikom na dugme pa društveme mreže mogu u velikoj meri da pomognu u plasmanu špargle koja je ukusna i hranljiva. Veliku potražnju iskazuju restorani pa to može da bude smer u proizvodnji i prodaji.

Priču o proizvodnji špargle možete da očekujete uskoro u emisiji “Agro profit” na nekoj od lokalnih televizija ali i na našem YouTube kanalu “ Pupoljak .“

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *