DA LI JE UGROŽENA PROIZVODNJA LEŠNIKA U SRBIJI?

STENICE PREDSTAVLJAJU VELIKI PROBLEM U PROIZVODNJI LEŠNIKA

Lešnik je važna kultura u Srbiji, posebno u oblastima kao što su Valjevo, Čačak i okolina, gde se nalaze veći zasadi.Međutim proizvođačima se nametnuo problem usled pojave stenica koju su nam psolali Kinezi. Slučajno rezume se, usled bezglavog i besomučnog uvoza biljnog materijala koji nam i jeste i nije bio neophodan. Ali šteta je već učinjena.

Stenice, poput brašnastih stenica (Nezara viridula) i smeđih stenica (Dolycoris baccarum), postale su ozbiljan izazov za proizvođače lešnika, uzrokujući značajne gubitke prinosa.

Štete koje stenice prouzrokuju mogu biti različite. One napadaju mlade plodove lešnika, buše ih  i isisavajući sokove, što može dovesti do deformacija plodova, smanjenja prinosa i kvaliteta, pa čak i potpunog propadanja useva u težim slučajevima. Osim direktnih šteta na plodovima, stenice mogu uticati i na kvalitet jezgra lešnika, što dodatno smanjuje vrednost i ekonomsku isplativost proizvodnje jer ga često samo probuše i ostave karakterističan neprijatan miris.

Perspektiva proizvodnje lešnika u Srbiji uprkos ovim izazovima može biti pozitivna uz odgovarajuće mere zaštite. Efikasne strategije za suzbijanje stenica uključuju integrirani pristup kao što je  redovno praćenje zasada kako bi se blagovremeno uočile stenice i  odmah krenulo sa prskanjem koje je jedina efikasna mera. U tom smislu obrazovanje proizvođača igra ključnu ulogu jer omogućava blagovremeno regovanje..

S tim u vezi od izuzetnog je značaja stalna saradnja sa stručnjacima koji će svakako pomoći u nezi i održavanju zasada na nivou zdravog koji će dati lepe plodove bezbedne za ishranu i nakon upotrebe insekticida jer se insketicidi za suzbijanje stenice koriste krajem proleća pa je karenca obezbeđena vremenom primene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *