VEROVALI ILI NE

ZANIMLJIVI SVET INSKEKATA

Gubar može da oseti miris gubarice na udaljenosti i do 4 km

Ženke svitaca emituju svetlost određene talasne dužine koja privlači insekte druge vrste, koji upadaju u zamku i bivaju pojedeni. Nakon toga počnu sa emitovanjem svetlosti koja privlači mužjake sa kojima će se pariti

Bogomoljka ( Mantis religiosa ) nakon parenja pojede svog mužjaka. U njegovom telu se nalaze određene materije koje su neophodne da bi se jaja oplodila. Takođe, ovaj insekt često može da emitira cvet orhideje, čak i da miriše kao orhideja, kako bi privukla insekte da bi ih pojela.

Neki mužjaci iz porodice potkornjaka, buše rupe u stablu dveta i u svaku rupu smeštaju po jednu ženku. U stanju su da naprave tzv stanove za čak 30 ženki. Kada nakon parenja oplode i poslednju, padaju mrtvi a ženke kasnije same podižu potomstvo tako što čuvaju ispiljene larvice. Odlične su arhitekte pa otvaranjem i zatvaranjem rupa,  jednostavno regulišu vlažnost i temperaturu.

Određene muve, imaju nepogrešiv osećaj da sleću na predmete sa tragovima krvi tako da su ih još u vreme stare Kine koristili kao „ forenzičare. “

Priča kaže da je jedan seljak srpom ubio svoju ženu. Oprao je srp i mislio je da će proći nekažnjeno. Tada su poređali nekoliko srpova osumnjičenih ali muve su uporno sletale na njegov. On je negirao zločin , ali su postupak ponovili više puta i uvek su muve obeležavale njegov srp.

Insekti predatori koji se hrane drugim, najčešće štetnim insketima nikada neće pojesti sve štetočine već će uvek ostaviti mali broj kako bi ovi nastavili da se razmnožavaju ne bi li bili sigurna hrana i za mlade predatore – potomke.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *