MIKOTOKSINI NISU NESTALI

MIKOTOKSINI SU PRISUTNI I IMA IH U MNOGIM NAMIRNICAMA

Kada nastane dugačak period  kišovitog vreme, nastaju idelani uslovi za pojavu bolesti na žitima tipa fuzarioze i plamenjače jer je onemogućeno  da se uđe u njive kako bi se na vreme izvršili tretmani zaštite  nekim od fungicida.  Svako ko daje savete  i sugeriše upotrebu nekih preparata nakon stabilizacije vremena, ne govori istinu jer je za prskanje kasno, tako da ćete samo uzalud da bacate pare. Jedina i sigurna zaštita protiv bolesti je ona koja je obavljena na vreme i pre kiše a nikako posle.

Ali najveći problem kod ovako nastalih a ne lečenih bolesti su mikotoksini koji lako kasnije putem stočne hrane dospevaju u lancima ishrane i do čoveka.

Drama oko mikotoskina u mleku bila je pre nekoliko godina ali ona nije završena. Mikotoksina ima uvek u većini žitarica i to je neminovnost. Ono što je loše je to da velika količina proizvoda koje kupujemo u tzv objektima zdrave hrane obiluju mikotoksinima svake godine a to su čajevi, kikiriki, bademi, insdijski orah i sl.

Pa povedite računa malo, jer nam je dostupna hrana zagađena mnogim toksinima i hemijom.

Moguća je pojava i mikotoksina naročito ukoliko se skladišti ubuđano i i nedoovljno osušeno zrno. Ukoliko takvo zrno ode u mlin eto nam brašna i hleba sa mikotoksinima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *