KRASTAVAC PUN OTROVA

PLAMENJAČA KRASTAVCA PREDSTAVLJA VELIKI PROBLEM U PROIZVODNJI

Danas se krastavac profesionalno gaji kako u zatvorenom tako u na otvorenom prostoru.

 U Srbiji se krastavac može uspešno gajiti  u zimskom periodu u objektima sa grejanjem. I morate da imate u vidu da je to kultura  koja ima povećane zahteve za vodom i temperaturom. Visoke temperature u letnjim mesecima usporavaju rast, a često temperature preko 35 °C zaustavljaju plodonošenje i dovode do opadanja cvetova i zametnutih plodova.

Krastavac voli zalivanje ali povećana vlažnost stvara povoljne uslove za pojavu i razvoj bolesti među kojima je najvažnija plamenjača. Listovi zahvaćeni plamenjačom postaju žuti koji se vremenom osuše se pa se na taj način smanjuje  zdrava površina lista što smanjuje količinu asimilata potrebnih za pravilan razvoj plodova, tako da plodovi ostaju manji i deformisani i teško se mogu prodati.

Rana proizvodnja krastavca može proći bez značajnijih šteta ukoliko se primene preventivne mere, međutim proizvodnja krastavca za jesenje potrebe se ne može zamisliti bez pravovremenih hemijskih mera.

Potrošači bi trebalo da znaju da se kornišoni prskaju preko svake mere i da su prepuni ostataka pesticida jer većina proizvođača uopšte ne vodi računa, jer im je cilj samo profit. Nevolja je što već godinama poljoprivredne proizvode koji se iznose na zelene pijace niko ne konroliše na ostatke pesticida. Po nekim informacijama, navodno veliki hipermarketi imaju rigorozne kontrole povrća i voća tako da tamo ne može baš svako da dobije zeleno svetlo za plasman svojih proizvoda.

Ovako lep krastavac često je prepun pesticida jer na žalost ima puno nesavesnih proizvođača koji ne vode računa ni malo a često imaju odvojene plastenike u kojima proizvode za sebe bez upotrebe hemije.

Prskanje hemijskim sredstvima se može smanjiti ukoliko se samo malo povede računa.

Pravilan polodored, znači da ne sadite na površine gde je predkultura bila krastavac ili neka druga biljka iz porodice tikava a setvu treba uraditi tako, da postoji veće rastojanje u redu i između redova, To omogućava bolje provetravanje pa samim tim i smanjivanje mogućnosti za nastajanje bolesti. Gajenje tolerantnih sorti i hibrida smanjuje upotrebu hemije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *