PATLIDŽAN I NJEGOVI TOKSINI

ŠTA DAJE GORAK UKUS PATLIDŽANIMA?

Plavi patlidžan, osim što je ukusan sastojak mnogih jela širom sveta, često izaziva rasprave o svojoj gorčini i potencijalnoj opasnosti po zdravlje. Gorčina koju osećamo prilikom konzumacije ovog povrća proističe iz prisustva solanina, prirodne supstance koja se nalazi u nezrelim plodovima patlidžana, posebno u njihovoj koži i semenkama.

Iako su male količine solanina obično bezbedne za konzumaciju, veće količine mogu izazvati neželjene efekte. To uključuje gastrointestinalne probleme poput mučnine, povraćanja i dijareje, kao i neurološke simptome kao što su glavobolja, vrtoglavica i uznemirenost.

Međutim, većina ljudi neće doživeti ozbiljne probleme od konzumiranja plavog patlidžana jer su nivoi solanina obično niski, a većina se eliminiše tokom procesa kuvanja. Kuvanje, pečenje ili prženje patlidžana na odgovarajući način može smanjiti nivo solanina i učiniti ga bezbednijim za konzumaciju.

Kao i sa svim namirnicama, umerenost je ključna. Konzumiranje plavog patlidžana u sklopu raznovrsne ishrane može biti deo zdravog načina života, ali treba biti svestan potencijalnih rizika, posebno ako se patlidžan konzumira u većim količinama ili u neadekvatno pripremljenom obliku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *