AKO PRIMETITE NEUJEDNAČEN RAST PŠENICE

UKOLIKO STE PRIMETILI DA NA PARCELI PŠENICA NEUJEDNAČENO NIČE, BEZ PANIKE MOLIM!

Ako primetite da je pšenica neujednačeno krenula i da ima mesta gde je još uvek u fazi tek iznikle, dok na istoj parceli ima delova gde je lepo krenula, nije potrebno da se zabrinete značajno jer razloga ima više.

Osnovni uzrok ovae pojave jeste izuzetno suva i duga jesen, koja je je bila karakteristična po odsutvu padavina, naročito u vreme setve ozimih useva. Prilikom setve vlaga je izuzetno potrebna. Takođe i kasna setva može da dovede do ovoga.

Generalnno govroeći  pšenica je u odličnom stanju, ali na nekim lokalitetima je primećeno da slabo napreduje i bokori što  navodi na intenzivnu primenu svih onih mera koje bi pomogle da krene.

Osnovno, što bi sada moglo da se uradi jeste da se obiđu parcele i detaljnim pregledom utvrdi u kakvom je stanu pšenica.

Preporuka je da se uradi odgovarajuća prihrana mineralnim đubrivima jer je prihrana najpotrebnija kako bi se omogućio dobar rast i razvoj. Takođe, obavezan je pregleda i na prisustvo nekih prouzrokovača bolesti, tako da čim se primete i najmanje naznake, odmah treba krenuti sa tretmanima nekim od registrovanih fungicida.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *