BAGREMOV MED

BAGREMOV MED JE UVEK SKUPLJI OD OSTALIH A NEMA NEKE NAROČITE LEKOVITE OSOBINE

Bagremov med je jedan od naJpopularnijih medova, poznat po svom jedinstvenom ukusu, blagotvornim svojstvima i raznovrsnoj primeni. Bagremov med ima karakterističnu svetlu boju, blagog je ukusa i brzo kristalizuje. I ako je tražen spada u grupu najmanje lekovitog meda u poređenju sa recimo livadskim medom.

Bagremov med je poznat po svom brzom kristalizovanju, što je rezultat visokog sadržaja glukoze i relativno niskog sadržaja vode.

Smatra se da ima antimikrobna svojstva pa može pomoći u ublažavanju kašlja i prehlade. Takođe se koristi u kozmetičkoj industriji zbog svojih hidratantnih svojstava i mogućnosti smanjenja upala na koži.

Visoka cena ovog meda rezultat je ograničene dostupnosti i visoke potražnje, posebno u područjima gde je bagremov med redak ili se uopšte ne proizvodi. A još jedan razlog je što bagrem cveta kratko pa se ograničavaju količine koje se proizvedu.

POREĐENJE BAGREMOVOG I LIVADSKOG MEDA

Bagremov med je svetlije boje, blagog ukusa i brže kristalizuje, dok je livadski med tamniji, sa bogatijim ukusom i sporijom kristalizacijom. Bagremov med dolazi od cvetova bagrema, dok livadski med potiče od raznih biljaka koje rastu na livadama. Oba meda imaju svoje jedinstvene zdravstvene koristi i gastronomske primene, ali se razlikuju u svojoj aromi, boji i teksturi. I jasno je da je livadski med daleko lekovitiji od bagremovog jer kako i kaže njegovo ime “ livadski “ jasno je da se pčele nahrane nektarom i mnogih lekovitih biljaka koje rastu na livadama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *