NOVE BOLESTI NA JABUČASTOM VOĆU

PROMENA KLIME DOVODI I DO POJAVE NOVIH BOLESTI U POLJOPRIVREDI

Koliko kiša može da bude i nepovoljna ukazuju primeri lošeg i kišovitog vremena koje uvek utiče na pojavi niza gljivičnih bolesti na mnogim biljkama koje se gaje na otvorenom. U voćarstvu je to problem jer su se pojavile neke bolesti koje do sada nisu bile u značajnoj meri prisutne.

Jedna od njih je Alternaria alternata, nova bolest jabuke posebno na sorti zlatni delišes. Ovo je bolest lista i semene kućice i javlja se iskjljučivo kada je vreme kišovito i kada ima puno vlage što je bio slučaj u prošlim sezonama. Rešenje je prskanje.

Preporuka je da se jabuka isprska preparatom na bazi dve a.m. piraklostrobin i boskalid  i to obavezno dva puta. Voćari bi trebalo da ovaj preparat uvedu u redovne tretmane jabuke posebno ukoliko se nastavi sa kišnim i vlažnim vremenom.

Od ostalog jabučastog voća, na udaru novih bolesti su dunja i kruška na kojima se javlja gljivica Fabria maculata koja je na sebe skrenula  pažnju nakon obilnih padavina. Ova bolest se javlja samo u kišnim godinama. Osnovni simptomi su crnjenje listova, tamne pege kako na listu tako i na plodovima. Može doći do pucanja plodova što može da ugrozi rod.

Međutim ima leka i za ovu bolest. Preparti koji se koriste za suzbijanje čađave kratsvosti, upsešno deluju i na fabriu.

Veoma je važno da se isprska na vreme i to pre pojave perioda sa kišnim danima. Pratite vremensku prognozu i savete stručnjaka, konsultujte se i ne ustručavajte se da pitate, jer se radi o novim bolestima koje su pored standardnih, tipa venturie, monilie , pepelnice i drugih, postale redovne, pa se i njihovo suzbijanje mora uvrstiti u redovne tretmane.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *