ZOVA I PREDRASUDE

ZA ZOVU ODAVNO KOLAJU PRIČE DA JE OPASNA I OTROVNA BILJKA. AKO JE TAKO ZAŠTO SOKOVE NE PRESTANETE DA PRAVITE?

Zova Sambucus nigra, nosi sa sobom mnoge predrasude i mitove koji su se vremenom isprepleli oko nje. Ova biljka, čija se cvetovi  koriste za pravljenje soka, često je bila predmetom raznih verovanja i praznoverja.

Mnogi su verovali da je zova biljka koja privlači zle duhove ili donosi nevolje. Međutim, ova uverenja nemaju nikakvu  osnovu. Zova je zapravo izuzetno korisna biljka s brojnim blagotvornim osobinama.

Zova cveta skoro do početka leta i njeni mirisni cvetovi se koriste najčešće za spremanje soka a baš za sok od zove kolale su priče da ga ne treba piti jer loše utiče na vid i bubrege pa sve do toga da se može oslepiti ukoliko se pretera sa ispijanjem soka. Ove predrasude često potiču iz nedostatka informacija ili običnih mitova koji su se širili generacijama.

Zaista ne znam otkud ovakve predrasude a još više me interesovalo, zašto ga onda uporno spremate ako je toliko otrovan?

Važno je razumeti da zova nije ništa više od biljke koja raste u prirodi i pruža mnoge koristi. Sok od zove, bogat vitaminima i mineralima, može biti osvežavajući i zdrav napitak.

Recept za sok od zove:

  • 1 kg cvetova zove
  • 1 kg šećera
  • 2 limuna
  • 3 litre vode

U veliku posudu stavite cvetove zove i limun..Prelijte vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga procedite tečnost kroz cediljku.Dodajte šećer u procedeni sok i dobro promešajte. Kuvajte sok na srednjoj vatri dok ne provri. Smanjite temperaturu i krčkajte još 5-10 minuta. Sklonite sok sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte ohlađeni sok u čiste boce i čuvajte u frižideru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *