MASLAČAK ČUDO PRIRODE

U PROLEĆE SE RASCVETA PA ŽUTI CVETOVI MASLAČKA PREKRIJU ČITAVA POLJA

Maslačak se u poljoprivredi tretira kao korov a zapravo je izuzetno korisna biljka.

Često se nalazi na livadama, obodima puteva i drugim otvorenim prostorima.

Verovatno mnogi ne znaju da su listovi maslačka  jestivi i bogati vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

Pored kulinarstva, maslačak je takođe poznat po svojim lekovitim svojstvima. Koristi se u  medicini i farmaciji. Koren maslačka se koristi za detoksikaciju jetre i bubrega, kao i za poboljšanje varenja. Listovi se koriste za čišćenje krvi i poboljšanje funkcije bubrega. Cvetovi se koriste u lekovitim čajevima za poboljšanje imunološkog sistema i smanjenje upala.

Maslačak takođe ima i značajnu ulogu u ekologiji. Njegove cvetove često posećuju pčele što ga čini važnim za očuvanje biodiverziteta. Takođe, duboki koren maslačka pomaže u razbijanju tvrdih zemljišta, čime poboljšava strukturu tla i olakšava rast drugih biljaka.

Koren maslačka ima sposobnost dubokog prodiranja u zemljište.

Što se tiče makroelemenata, maslačak apsorbuje značajne količine azota, fosfora i kalijuma iz zemljišta. Kada je reč o mikroelementima, maslačak takođe usvaja razne minerale kao što su gvožđe, cink, magnezijum i mangan. Ovi mikroelementi su neophodni za vitalne funkcije biljke, uključujući proces fotosinteze, enzimske aktivnosti i opšti metabolički rad.

Važno je napomenuti da maslačak, poput mnogih drugih biljaka, može usvojiti i akumulirati različite elemente iz zemljišta, uključujući i one koji mogu biti toksični za druge organizme. Zbog toga, u područjima gde postoji zagađenje zemljišta, maslačak može imati ulogu u fitoremedijaciji, odnosno procesu čišćenja zemljišta od štetnih supstanci.

Često je usvojena količina makro i mikro elementa toliko velika koja je nekoliko puta viša od količine koju mogu da usvoje gajene biljke. Za njih bi ta količina usvojenih elemenata ispoljila fitotoksičnost.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *