EVO KAKO DA NAPRAVITE ĐUBRIVO OD KOMINE

VRLO JEDNOSTAVNO ALI UZ MALO RADA I NEZNATNOG ULAGANJA DOBIJATE ODLIČNO ĐUBRIVO

Dovitljivost naših poljoprivrednika poznata je svima. Počev od toga kako preživeti sa sve manje para u novčaniku, pa do toga kako sa minimalnim ulaganjima postići maksimalni efekat.

Kada je reč o poljoprivredi tu ima inovacija na pretek a posebno se ističu one, vezane za unapređenje poljoprivrede. Jedna od inovativnih ideja jeste da se komina ne baca već da se iskoristi kao odlično đubrivo. Naravno, ovde se radi o manjim količinama koje su zgodne za đubrenje manjih parcela, manjih plastenika a đubrivo od komine ima i praktičnu primenu u organskoj proizvodnji.

Zgodno je da se upotrebi u plastenicima kao i u manjim zasadima voća, posebno ukoliko se bavite iz hobija poljoprivredom.

Dakle, kako spremiti đubrivo od komine?

Kominu treba kompostirati uz posipanje i mešanje posebnim rastvorom, koji se priprema tako što se na 100 litara vode doda kilogram negašenog kreča i 2,5 kilograma amonijum sulfata.


       Kominu treba naslagati u sloj debljine 25 centimetara. Na svaki kvadratni metar ovako poslagane komine sipa se 30-40 litara rastvora kreča, vode i amonijum sluftata. Postupak se ponavlja dok se ne utroši sva komina pa se slaže do najviše metar visine komposišta. Poslednji sloj komine posut rastvorom prekriva se folijom, na koju se nabaci oko 10 cm zemlje.


       Posle tri nedelje đubrivo se otkriva i svi slojevi dobro izmešaju. Do upotrebe đubrivo  mora ponovo da se prekrije folijom i zemljom. Bilo da se radi o podizanju novih zasada ili prihranjivanju starih, u sadne jame ili po jednom stablu ili čokotu sipa se tri kilograma ovako spremljenog đubriva od komine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *