SRPSKI FARMER PROPADA A EVROPA ZADAJE JOŠ JEDAN UDARAC.

JESTE LI SPREMNI ZA VEŠTAČKO MESO!?

Kod nas se već odavno ono što je dobro i kvalitetno i proizvedeno u Srbiji izvozi a sa druge strane se uvozi razno đubre a posebno meso koje po nekim naovodima, zabranjeno u EU čak i za hranjenje pasa i mačaka!!!!

Po nekim nsajderskimi informacijama sa nekih portala u  Srbiju je pre nekoliko godina uvezeno čak 5,7 miliona kilograma takozvanog MOM mesa. To je mašinski otkošeno meso, koje sadrži velike količine mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika, hormona. Ovo meso se najčešće prerađuje u paštete, viršle i salame i najopasnije je kod pilećih prerađevina jer se kod njih meso od kostiju jako teško izdvaja mehaničkim putem pa se melje sve zajedno sa kostima. Dodaju se aditivi, zgušnjivači , začini, emulgatori i još sijaset hemikalija koje će uobličiti preukusnu viršlu, kobasicu ili salamu.

Srbija ima veliku potražnju za mesom, ali tovljači gledaju da svo meso po što većoj ceni izvezu a našim klaničarima je daleko jevtinije da uvoze to đubre koje je jeftinije i da ga prerade.  Ima svetlih primera i velikih fabrika koje imaju svoje klanice i svoje farme i uspešno posluju u Srbiji. Na žalostnije zanemarljiv broj velikih farmi koje su odavno propale i ugašene poput Big Bula recimo.

Uvoz takvog mesa se opravdava opštim osiromašenjem naroda pa ako bi proizveli skup proizvod to ne bi imao ko da kupi pa su se odlučili za pasivno trovanje jer nude proizvod koji je jeftin i loš. Zbog toga se vrtimo u krug, narod osirumašuje sve više, sve je manje para za kupovinu šnicli i butkica pa se ide na paštete i ostale prerađevine koje su jeftinije.

Ono što je tek odjeknulo kao loša vest a EU ga plasira kao dobru je veštačko meso koje se proizvodi u laboratorijskim uslovima od ćelija goveda. Po nekim navodima ide se na masovnu proizvodnju takvog mesa koje će da košta oko 1 € za kilogram dok će pravo meso od svinjskog buta da dostigne cenu do 100 € za kilogram. I o tome se sve više govori i pitanje je dana kada će se to i ostvariti.

Doći će period kada više nećemo imati kud i moraćemo da zaboravimo na markete i mesare, pa ćemo u nabavke odlaziti seljacima koji će za nas ciljano proizvoditi svu hranu, bez aditiva, prekomernog prskanja i svega onoga što danas jedemo a da toga nismo ni svesni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *