ZELENA SALATA I NJENE OSOBINE

POČINJE SEZONA KADA JE SVE VIŠE SALATE U PONUDI. OBAVEZNO JE UVRSTITE U ISHRANU

Da li ste ikda razmišljali dok servirate ili jedete zelenu salatu koliko je zapravo lekovita?

Jedna od najznačajnijih karakteristika zelene salate je njena niska kalorijska vrednost, što je čini idealnim izborom za ljude koji žele da kontrolišu telesnu težinu ili vode računa o svojoj ishrani. Osim što sadrži malo kalorija, zelena salata je takođe izuzetno bogata vlaknima, što doprinosi osećaju sitosti i reguliše varenje, sprečavajući tako probleme poput zatvora.

Osim toga,  izuzetno je bogata vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin K, vitamin C. Sadrži folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum i kalijum.

Još jedan značajan benefit zelene salate je njen visok sadržaj antioksidanata, koji štite telo od štetnih slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih tipova kancera. Antioksidansi takođe doprinose zdravlju kože, usporavajući proces starenja i održavajući je mladalačkom i blistavom.

Pored toga, zelena salata je odličan izvor vode, što je ključno za hidrataciju tela i održavanje ravnoteže tečnosti. Dovoljan unos vode kroz hranu, poput zelene salate, važan je za održavanje pravilnog funkcionisanja organa i sistema u organizmu.

Važno je napomenuti da se maksimalne koristi od zelene salate mogu dobiti kada se konzumira sveža i sirova, jer se tako sačuvaju svi njeni hranljivi sastojci. Dodavanje drugih svežih povrća, orašastih plodova, semenki ili proteinskih izvora poput piletine ili ribe može dodatno obogatiti nutritivnu vrednost obroka koji uključuje zelenu salatu.

Trebalo bi uzeti u obzir i neke negativne osobine salate

Sirova zelena salata može biti izložena kontaminaciji bakterijama kao što su Ešerihija i Salmonela, posebno ako nije dobro oprana. Opasnost od ovih bakterija vreba posebno ukoliko je salata proizvedena po  organskom tipu proizvodnje. Ovi mikroorganizmi mogu izazvati ozbiljne probavne probleme ili čak bolesti.

Konvencionalno uzgajana zelena salata može sadržati tragove pesticida. Iako su nivoi pesticida obično niski i smatraju se bezbednima za konzumaciju u malim količinama, neki ljudi preferiraju organsku kako bi smanjili izloženost pesticidima ali tu vrebaju mikroorganizmi tj bakterije.

Što se tiče prskanja salate sve je na savesti proizvođača tako da ima onih savesnh koji vode računa pa prskaju samo ako moraju do onih bezobraznih koji imaju paralelne bašte gde gaje za sebe a u drugima gaje za pijacu i tu prskaju ne prestaju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *