KADA TOPLO VREME IZMAMI VOĆE

Početak marta meseca sa relativno visokim temperaturama za ovaj deo godine, probudio je voćne zasade iz zimskog sna i skrenuo pažnju voćarima kako bi na vreme obavili prskanja. Nekoliko hladnijih dana koji su za nama su samo privremeno prolongirali aktivnosti u voćnjacima. Padavine koje su bile prisutne u predhodnim danima kao i prisustvo povećane relativne vlage u vazduhu mogu ostvariti povoljne uslove za ostvarenje infekcija.

Prvo treba obratiti pažnju na koštičavo voće koje je krenulo u vegetaciju. Kod breskve se trenutno mogu videti prvi vidljivi roze baloni što ukazuje na vrlo brzi početak cvetanja. U ovoj fazi kod breskve preporuka je primena fungicida .

Kajsija već intenzivno cveta pa se u ovoj fazi preporučuje tretman protiv sušenja cvetova, grana i grančica (Monilia laxa). Trešnja se takođe nalazi u fazi početka cvetanja gde se takođe preporučuje primena odgovarajućih fungicida Zbog prohladnog vremena stručnjaci savetuju i prihranu nekim od hraniva koji pospešavaju oplodnju. U periodu cvetanja je zabranjena primena insekticida.

Kod jabučastog voća takođe su  pokrenuti pupoljci. Većine zasada jabuke su u fazi razmicanja ljuspastih listića do vidljivih „mišijih uši“ tako da se još može primeniti takozvano plavo prskanje. One koji imaju jabučasto voće u okućnicama prskati sa Bakarnim uljem u koncentarciji  2 %. Prvi pravovremeni tretmani kod voća, igraju ključnu ulogu u dobijanju bitke protiv prouzrokovača biljnih bolesti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *