EKOLOŠKO GORIVO NAPRAVITE SAMI I UŠTEDITE

LAKO MOŽETE DA SMANJITE TROŠKOVE PROIZVODNJE NA NAČIN KOJI NE ZAHTEVA NIKAKVA ULAGANJA. ČAROBNA REČ. BIOGAS

Kao ideja korišćenja stajnjaka ali i ostalih životinjskih otpadaka, preporučena je metoda po kojoj se od tog otpada proizvodi biogas koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Jedno takvo postrojenje može u potpunosti da snadbe poljoprivredno gazdinstvo a da se sav višak proda nadležnoj energetskoj instituciji za proizvodnju električne energije.

Što se EU tiče tu je u velikoj meri razrađen sistem korišćenja prirodnih energija. Holandija je možda najviše uradila po tom pitanju gde je počela da favorizuje korišćenje stajskog đubriva sa tendencijom  zabrane upotrebe veštačkih.

Korišćenje prirodnih resursa za Holandđane se matra prioritetom jer se na taj način u velikoj meri  čuvaju priroda i životna sredina.

Šta je urađeno u Srbiji?

U našoj zemlji je počelo da se sprovodi upravljanje zelenim otpadom pa je puštena u rad i prva bioelektrana u selu Botoš u okolini Zrenjanina. Važan proizvod elektrane je organsko đubrivo koje ostaje posle korišćenja silažnog komposta koje se kasnije koristi za đubrenje u plastenicima u okolini u kojima se gaji povrće. Inače ova bioelektrana je ugovorima vezala za sebe veliki broj poljoprivrednih domaćinstava iz okolnih sela koji je snabdevaju biomasom . Ovakve elektrane zahtevaju veliku količinu biljnog otpada pa se povezuju i sa prehrambenom industrijom odakle stiže otpad koji se u elektrani prerađuje.

Sve to stvara odličnu saradnju a kao rezultat je proizvodnja biogasa i električne energije gde sav višak preuzima EPS.

Model Holandije koja je po površini čak i manja od Srbije bi mogli da preuzmemo i mi. Naime njihova  dugoročna strategija ide u pravcu da ishranu stoke baziraju uglavnom na travi ili ostacima useva sa farmi. Poenta je da stočari počnu da  kupuju uglavnom od lokalnih i regionalnih proizvođača, čime se neposredno podstiče cirkularna ekonomija i održivi razvoj, poručuju iz Holandije.

Eto dobrog primera koji bi bilo dobro primeniti i kod nas. Pitanje je samo kako u tome i uspeti?

Sada je na redu država da preduzme konkretne korake u vidu obezebeđenja podsticaja i projekata u koji bi se uključili svi zainteresovani proizvođači.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *