JABUKA BEZ PESTICIDA I HEMIJE

Da li je moguće da se proizvede jabuka bez upotrebe pesticida?

Redovan program zaštite jabuke predviđa i do 20 tretmana tokom godine. Ako vam je za utehu, na fakultetu smo učili da ide i do 35 tretmana ali kako sam studirao u prošlom veku, u međuvremenu se dosta toga  promenilo.

Tehnologija gajenja je uznapredovala, došli su novi pesticidi manje štetni za ljude ali i manje efikasni, pa se postavlja pitanje opravdanosti njihove upotrebe i ozbiljno je razarađen koncept integralne proizvodnje, tako da su se prskanja svela na najmanju moguću meru. Sve to ide u cilju da se proizvedi ne samo jabuka već i drugi poljoprivredni proizvodi sa minimalnim sadržajem pesticida.

Zagovornici organske proizvodnje se kunu da proizvode jabuke bez prskanja. To može ukoliko gaje autohtone, domaće, poludivlje sorte koje realno ne treba prskati ali koje daju male prinose I nemaju ujednačen kvalitet. Budimka , kožara su smo neke od starih sorti jabuka koje se retko mogu naći u masovnijoj proizvodnji jer nisu “ ekonomski isplative “ čak i za  organsku proizvodnju. I ono što mi je najzanimljivije je da recimo na pijaci gde se prodaje organski proizvedeno voće i povrće, nema u ponnudi baš tih starih sorti jabuka koje sam spomenuo, već ovih komercijalnih, koje je apsolutno nemoguće proizvesti bez prskanja i nikako u organskoj proizvodnji. Pa se zapijate i informišite malo da li je organsko baš zaista takvo. Uostalom izlistajte malo prethodne tekstove pa možete da pronađete i nekoliko na tu temu.

Realno i kupci su razmaženi, jer žele da kupe lep i kvalitetan proizvod, lepu krupnu, sjajnu, crvenu jabuku i još da bude organska. Epa ne može! I takvi prosto vape za prevarama. Kao što volim one koji pitaju da li je sveže.

” Ne nije gospođo! Evo stoji mi već 3 dana i skroz se osušilo!!! ” Ne znam da li će vam iko dati takav odgovor pa sam s euvek pitao zašto postavljati tako besmislena pitanja kada ćete dobiti odgovor baš kakav i očekujete.

Jedan prodavac reče ( doduše prodaje polovne automobile i nije baš za poređenje ali je poenta u njegovim rečima )

” Naš čovek prosto voli da ga gledaš u oči i lažeš!!!” Ali da se vratim ja na jabuke , neprlskane!

Dakle, ukoliko baš želite konkretno jabuku sa gotovo neznatnim ostacima pesticida, imam lepe vesti za vas.

Koncept integralne prouizvodnje a takav koncept je prisutan na velikim planatažama  

U pitanju je takozvani “zero residue” koncept, gde jabuka koja je tokom sezone tretirana pesticidima u momentu berbe ne sadrži ostatke pesticida.
Mnogi će reći da je to nemoguće.  Itekako je moguće. Tim agronoma radi na tome godinama unazad i to poprilično uspešno. Ovakav vid proizvodnje je zastupljen na velikim plantažama gde je koncept integralne proizvodnje u velikoj meri rasprostranjen. Naravno nije uvek moguće imati jabuku potpuno bez ostataka, ali 60-70% proizvodnje  je jabuka bez rezidua, dok na ostalih 30-40% je moguće da se desi detekcija 1-2 aktivne materije i to obično na samoj granici detekcije. Izazov je veliki, naročito kad je reč o borbi sa štetočinama i  to je zadatak za   naredne godine. Jer, cilj je 100%.

I ako će ovo biti reklama ali nemam kud i najradije ne bih, ali zapitaćete se gde možete da nabavite takve jabuke. Verovali ili ne u marketima jer se kod njih vrši rigorozna kontrola upravo na rezidue odnosno ostatke pesticida.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *