KAKO REŠITI ZABARIVANJE NJIVA?

Zabarivanje se godinama javlja kao veliki problem, naročito tokom vegetacije, kada su njive već pokrivene uevima.

Zabarivanje delova njiva ili celih njiva naročito nakon obilnih padavina ili podizanja nivoa podzemnih voda, predstavlja ozbiljan problem za poljoprivrednike jer ova pojava može imati ozbiljne posledice . Evo osnovnih uzroka koji dovode do zabarivanja.

Obilne padavine zasićuju zemljište vodom, čime se povećava rizik od zabarivanja. Posebno su ugrožene površine koje nisu adekvatno drenirane i zemljišta koja slabo upijaju vodu. Tome u prilog ide nepravilna obrada zemljišta koja može stvoriti površinski sloj koji je sklon formiranju blata i smanjenju propusnosti zemljišta.

Erozija zemljišta je jedan od gorućih problema sa kojima se stručnjaci bore već decenijama. Bez odgovarajuće vegetacije, zemljište postaje podložnije eroziji i klizanju, čime se povećava rizik od zabarivanja.

Posledice zabarivanja su višestruke i kao rezultat se javlja smanjenje prinosa , što direktno utiče na ekonomske rezultate poljoprivrednika. Zabarivanje često ide ruku pod ruku sa erozijom, što može dugoročno narušiti plodnost zemljišta.

Voda koja nosi zemlju tokom zabarivanja može takođe iznositi hranljive materije iz zemljišta, smanjujući plodnost. Sve to stvara dodatne troškove za popravku šteta, kao i potencijalne gubitke prihoda zbog smanjenih prinosa.

Efikasno sprečavanje  zabarivanja zahteva integrisan pristup koji uključuje pravilno dreniranje zemljišta , očuvanje vegetacije i redovno održavanje zemljišta. Sagledavanje uzroka, primena odgovarajućih rešenja i edukacija poljoprivrednika, ključni su koraci ka očuvanju plodnosti tla i održivosti poljoprivredne proizvodnje, naročito u uslovima sve češćih i intenzivnijih padavina.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *