EVO KAKO DA NAPRAVITE FETU I MOCARELU U SVOJOJ KUHINJI

Pravljenje sira u kućnim uslovima predstavlja jedinstveno iskustvo koje spaja tradiciju, kreativnost i ljubav prema hrani.

Bez obzira da li ste ljubitelj mekih sireva sa blagim ukusom ili preferirate zrele i intenzivne arome, pravljenje sira kod kuće omogućava vam potpunu kontrolu nad sastojcima i procesom. Da bi napravili sir nije potrebno da imate dve krave ili stado ovaca već samo dovoljne količine mleka koje možeteda nabavite ili u marketu ( što je najpraktičnije ) ili pak od nekog proizvođača što je malo komplikovaniji način, ali garantuje da imate kvalitetno mleko što je važno za dalju pripremu. Isto tako, kupovinom mleka od nekog proizvođača , omogućava vam da nabavite mleko od koze ili ovce, što je svakako retkost ukoliko rešite da sa cegerom u ruci krenete u obližnju samoposlugu.

Birajte sveže i nehomogenizovano mleko kako biste dobili najbolje rezultate. Dodavanje kiselih bakterija mleku započinje proces fermentacije, a sirilo pomaže u zgrušavanju proteina kako bi se odvojila surutka od mase. Ovi sastojci su ključni za formiranje konzistencije sira.

Mleko se zagreva kako bi se aktivirale bakterije, a zatim dodaje sirilo. Nakon što se mleko zgruša, sledi sečenje i termička obrada, koja zavisi od vrste sira koji pravite.

RECEPTI ZA POČETNIKE

Feta Sir:

Sastojci:

 1. 2 litre svežeg ovčijeg ili kozjeg mleka
 2. 1/4 tabletice sirila
 3. Kisele bakterije (prema uputstvu)
 4. So po ukusu

Uputstvo:

 1. Zagrejte mleko do 37°C.
 2. Dodajte kisele bakterije i ostavite da fermentiše sat vremena.
 3. Dodajte sirilo i ostavite da se mleko zgruša.
 4. Seckajte zgrušano mleko i ostavite da se odvaja surutka.
 5. Prespite u kalup, posolite i ostavite da zri najmanje 24 sata.

Mocarella:

Sastojci:

 1. 4 litra svežeg kravljeg mleka
 2. 1/4 kašičice sirila
 3. Kisele bakterije (prema uputstvu)
 4. So po ukusu

Uputstvo:

 1. Zagrejte mleko do 32°C.
 2. Dodajte kisele bakterije i sirilo, ostavite da se zgruša.
 3. Seckajte zgrušano mleko i lagano mešajte.
 4. Formirajte loptice mocarele, potopite ih u slanu vodu i ostavite da odstoje.

Soljenje sira utiče na njegovu teksturu i ukus. Zatim, sir se ostavlja da sazri kako bi razvio svoje karakteristične arome i postao spreman za konzumaciju.

Pravljenje sira kod kuće je umetnost koja vas povezuje sa tradicijom i omogućava vam da uživate u autentičnim ukusima koje sami stvarate. Izazovite svoju kreativnost, eksperimentišite sa različitim vrstama mleka i začina, i uživajte u jedinstvenim rezultatima koje pravljenje sira kod kuće može doneti. Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusan ljubitelj sira, ovaj proces će vas zasigurno nagraditi nezaboravnim gastronomskim iskustvom. Ne možete da pogrešite ukoliko se držite recepta i sledite svoje instikte. Svakako pre no što se odvažite na ovaj korak dobro se informišite i priprrmite. Mi smo dali osnovna uputstva a ostalo je na vama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *