LEKOVITA MOĆ MANDARINE

Mandarina obiluje lekovitim svojstvima koja čine ovo voće dragocenim dodatkom ishrani

Mandarina je izuzetno bogata vitaminom C, snažnim antioksidansom koji jača imunološki sistem. Redovno konzumiranje mandarina može pomoći u borbi protiv prehlada i gripa, održavajući organizam otpornim na infekcije. Mandarina sprečava upale ukoliko se često konzumira

Mandarina sadrži dijetalna vlakna koja podržavaju zdravlje creva i poboljšavaju varenje. Konzumacija mandarina može pomoći u održavanju redovnog crevnog tranzita i smanjenju problema sa probavom.

Istraživanja sugerišu da flavonoidi prisutni u mandarini mogu imati pozitivan uticaj na nivoe šećera u krvi, čime pomažu u prevenciji dijabetesa tipa 2.

 Visok sadržaj vode u mandarini doprinosi hidrataciji tela, a vitamin C podržava zdravlje kože. Ova kombinacija čini mandarinu korisnom za očuvanje zdrave, blistave kože.

OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE

Alergije: Iako su alergijske reakcije na mandarine retke, neki ljudi mogu biti alergični na citrusno voće. Ako primetite bilo kakve alergijske simptome poput svraba, otoka ili osipa nakon konzumiranja mandarina, preporučuje se posetiti lekara.

Interakcije sa lekovima: Osobe koje uzimaju određene lekove, posebno one povezane sa krvnim pritiskom ili antikoagulansima, trebalo bi da konsultuju svog lekara pre nego što povećaju unos mandarina, jer ovo voće može interagovati sa nekim lekovima.

Često se postavlja pitanje “ Pa dobro koliko onda treba da pojedemo mandarina kako bi ona delovala blagotvorno!?”

Odgovora na to pitanje nema, jer je svaki organizam jedinstven i drugačiji. Tako da iako su mandarine zdrave, konzumiranje u prevelikim količinama može dovesti do viška šećera. Osobe sa dijabetesom trebalo bi da prate unos mandarina i konsultuju se sa zdravstvenim stručnjakom.

Mandarina je neusmnjivo ukusno voće koje može doprineti očuvanju zdravlja. Kao i sa bilo kojom drugom namirnicom, važno je da se konzumira umereno i da se obratit pažnja na individualne potrebe i opšteg zdravstvenog stanja organizma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *