VODIČ ZA KOMERCIJALNU PROIZVODNJU TREŠANJA

SORTE, ZEMLJIŠTE I PROJEKTOVANA ZARADA

Često nas pitaju oni koji nisu u sferi poljoprivrede, koje bi voće moglo da se proizvede do početka jula, kako bi se prodalo, uzele pare i otišlo na odmor. Tako “ mali Perica “ zamišlja poljoprivredu, kao nešto lako jednako biranju zrelih i sočnih plodova na pijacama ili marketima. Ima puno voća koje za branje dospeva baš pred početak letnje sezone i tu su jagode, borovnice, kajsije, breskve, kupine , borovnice… Ali da se posvetimo trešnjama.

Uvođenje plantaže trešanja za komercijalnu proizvodnju može biti profitabilan poduhvat ukoliko se pravilno planira i upravlja. Izbor sorti tresanja, odgovarajuće zemljište, pravilna zaštita i projektovani prinosi su ključni faktori koji utiču na uspeh ovog poslovanja.

Prvi korak u planiranju plantaže tresanja je odabrati sorte koje su prilagođene lokalnim klimatskim uslovima, ali i koje imaju dobar potencijal za tržište. Neke od popularnih sorti tresanja koje se često uzgajaju u komercijalne svrhe su: stella, bing, regina, burlat, erc. Ove sorte često imaju visok prinos i odgovarajuću otpornost na bolesti.

Trešnje se najbolje razvijaju u dobro dreniranim zemljištima bogatim humusom. Idealna pH vrednost zemljišta za tresnje je između 6.0 i 7.0. Važno je i da zemljište ima dobru sposobnost zadržavanja vlage. Preporučuje se analiza zemljišta pre sadnje kako bi se prilagodila đubrenja i pripremilo zemljište za sadnju. Nabavka sadnica je najbolje da se obavi u saradnji sa stručnim licima koji će dati najbolju preporuku, uzimajući u obzir pre svega zahteve tržišta ali i želje proizvođača. Ali imajte u vidu da se obavezno prilagodite zahtevima kupaca tj da isporučujete one sorte za kojima postoji potražnja. U suprotnom, džaba vam sve.

Tresnje su izuzetno hranjive. Bogate su vitaminom C, takođe,  sadrže minerale poput kalijuma, mangana i bakra, koji su važni za ravnotežu elektrolita i metaboličke procese.

Trešnje su izvor dijetetskih vlakana važnih za probavni sistema, smanjujući rizik od zatvora. Niskokaloričnost i prirodni šećeri čine ih odličnom opcijom za one koji prate telesnu težinu. Antioksidansi , poput antocijana, pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju stresa.

Vitamini B kompleksa, prisutni u tresnjama smanjuju rizik nastanka srčaneih bolesti.

Zaštita

Zaštita od bolesti i štetočina ali i vremenskih uslova ključna je za održavanje zdravstvenog stanja i produktivnosti plantaže. Redovno prskanje preparatima za zaštitu bilja, može pomoći u zaštiti od bolesti i štetočina. Takođe, postavljanje sistema za navodnjavanje može biti od suštinskog značaja, posebno u sušnim regionima.

Projektovani prinos po stablu i dobit

 Projektovani prinos po stablu zavisi od više faktora, uključujući starost plantaže, održavanje i brigu o stablima, klimatske uslove i primenjene poljoprivredne prakse. Generalno, zrele tresnje mogu dostići prinos od 15 do 30 kilograma po stablu.

Što se tiče dobiti, ona će zavisiti od faktora kao što su troškovi održavanja, cena na tržištu, veličina plantaže i efikasnost upravljanja. Preporučuje se izračunavanje troškova po hektaru, uključujući troškove sadnje, održavanja, berbe, hemijskih sredstava, i upoređivanje sa očekivanim prihodima kako bi se dobila realna projekcija profita.

Konsultacije sa lokalnim stručnjacima za voćarstvo i analiza tržišta mogu dodatno pomoći u optimizaciji poslovnog plana i povećanju šansi za uspeh u komercijalnoj proizvodnji trešnje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *