ORAHOVO ULJE PROIZVODNJA PRODAJA I DOBIT

IMA VIŠE RADA ALI UKOLIKO PRODAJETE ORAHOVO ULJE VEĆA JE I ZARADA

Orahovo ulje, dobijeno iz jezgra oraha, predstavlja dragocen proizvod sa brojnim zdravstvenim koristima. Osim što je popularno u kulinarstvu, orahovo ulje se često koristi i u tradicionalnoj medicini zbog svojih nutritivnih i terapeutskih svojstava.

Kako se proizvodi orahovo ulje?

Orahovo ulje se proizvodi iz jezgra oraha, koja se bere kada orah dozri. Kvalitetan plod oraha ključan je za visokokvalitetno ulje. Cele plodove je potrebno dobro   osušiti kako bi se smanjila vlaga. Nakon toga, orasi se lome kako bi se iskoristilo jezgro za dobijanje ulja koje se može dobiti  hladnim presovanjem što je i najpopularnija  metoda jer se ovim načinom čuva veći deo hranljivih sastojaka. Prilikom ovog procesa, koriste se specijalne prese pa se pritisakom na orah, izdvaja ulje. Nakon dobijanja ulja potrebno je da se eliminišu nečistoće i sediment pa se  ulje  filtrira. I poslednji  korak je pakovanje orahovog ulja u staklene  tamne boce kako bi se očuvali njegova svežina i hranljive vrednosti.

Projektovani troškovi i dobit

Uzgoj oraha može zahtevati značajna početna ulaganja u sadnice, radnu snagu, đubrivo i sistem navodnjavanja. Ali imajte u vidu da od podizanja zasada do prvog punog plodonošenja treba da prođe u proseku od 10 do 15 godina što je investicija za pokolenja. Zbog toga ukoliko vam je fokus samo na proizvidnji ulja tada imajte u vidu da nabavite izvesnu količinu jezgra oraha ili jeftiniju varijantu da pogodite otkup celog roda recimo od nekog ko ima orahe a ne zna šta će sa njim, što je na žalost čest slučaj. A još jeftinija opcija je da skupljate divlji orah kojeg ima na svakom koraku ali ovo nije opcija za proizvodnju veće količine.

KOLIKO SE DOBIJE ULJA OD 10KG ORAHA?

Prilikom hladnog presovanja orahovog ulja, procenjuje se da se dobija oko 30-40% ulja u odnosu na težinu sirovog materijala. Dakle, ako imate 10 kg oraha i primenite hladno presovanje, mogli biste očekivati da dobijete otprilike 3-4 kg orahovog ulja. Važno je napomenuti da ova procena može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući sortu oraha, stepen zrelosti, uslove uzgoja i metode prerade.

Cena sirovog oraha varira u zavisnosti od regiona, sorti i kvaliteta. Više cene obično imaju organski uzgojeni orasi ali kupovati organski orah je samo marketinški trik jer je manje više većina oraha koji se može naći proizveden skoro bez ikakve zaštite ili pak ukoliko je obavljena tretmani su bili retki a karenca pokrivena vremenom zrenja oraha.

Oprema za preradu gde je presa određeni trošak, mada se mogu naći polovne i ambalaža su svakako osnovne stavke. Lepša ambalaža je atraktivna, ona privlači kupce ali podiže troškove.

Cena orahovog ulja zavisi od kvaliteta i metode proizvodnje. Organsko hladno presovano ulje obično ima višu cenu na tržištu i neka optimalna cena u maloprodaji za 250ml je u proseku od 6 do 8 evra.

Pa iz ovoga možete sami da izvučete projektovanu dobit u zavisnosti od količine koju preradite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *