OTROV U KORI LIMUNA

KOLIKO JE TAČNO DA KORA LIMUNA SADRŽI OSTATKE PESTICIDA?

Prskanje limuna je ključna poljoprivredna praksa koja se sprovodi radi zaštite od bolesti, štetočina i drugih nepoželjnih faktora koji mogu uticati na njihov rast i prinos. Ovaj postupak se pažljivo primenjuje kako bi se očuvala kvaliteta plodova i osigurala produktivnost voćnjaka.

Koliko se prska limun?

Prskanje limuna zavisi od više faktora, uključujući klimatske uslove, fazu rasta voćaka, vrstu zemljišta i opšte uslove voćnjaka. Uobičajena praksa je prskanje limuna nekoliko puta tokom vegetativne sezone, počevši od proleća i završavajući u kasno leto ili rano jesen. I ako je prskanje neminovnost radi očuvanja plodova i omogućavanja dobrih prinosa posebno na velikim plantažama gde se limun gaji u komercijalne svrhe, ta prskanja nisu brojčano velika u poređenju sa drugim voćnim vrstama ali su svakako prisutna i tih hemisjkih tretmana u zavisnosti od godine do godine pa je neki prosek oko 10 tretmana s tim da ih nekada ima više a nekada manje. Hemijski tretmani su deo standardne prakse u voćnjacima limuna. Različite formulacije fungicida, insekticida i baktericida primenjuju se u odgovarajućim vremenskim intervalima kako bi se sprečile bolesti i štetočine. Međutim, primena hemijskih sredstava mora se pažljivo planirati kako bi se smanjio potencijalni uticaj na okolinu i ljudsko zdravlje.A opet sve to zavisi od intenziteta napada  bolesti i štetočina.

Najčešći prouzrokovači bolesti koje napadaju limun:

Citrusna kamenica bakterijska bolest

Crna trulež plodova koju izaziva gljivica dovodeći do pojave crnih pega i truleži na plodovima.

Šupljikavost lišća  još jedna gljivična bolest koja  može ozbiljno oštetiti lišće i smanjiti fotosintezu.

Prskanje  je neophodna praksa u voćarstvu, ali se mora sprovoditi pažljivo i u skladu sa najnovijim standardima i propisima očuvanja životne sredine. Redovno praćenje stanja voćnjaka, kvalitet tretmana i poštovanje propisanih vremenskih intervala ključno je za održavanje zdravstveno ispravne proizvodnje limuna.

Na slici desno je drvo limuna koje je zaostalo u razviću usled poodmakle faze fiziološke oslabljenosti nakon ne tretiranog napada vaši koje su potpuno oslabile biljku što je dovelo do opadanja lišća uz pojavu novih deformisanih listova usled prisustva vaši koje sisaju biljne sokove što dovodi do sušenja i uvijanja mladih listova.

Štetočine koje napadaju limun:

Citrusna psila je insekt koji  napada limun i prenosi neke bakterije koje mogu naneti značejne štete.

Štitaste vaši predstavljaju ozbiljan problem na limunu i ako se ne vrši hemijski tretman na vreme ove vaši mogu dovesti do sušenja celog stable koje pocrni kao da je izgorelo.

Prisustvo hemijskih sredstava u kori limuna koja sve nas brine

Nakon prskanja, određena količina hemijskih sredstava može ostati na kori limuna. Međutim, države i regioni često postavljaju stroge smernice i regulative kako bi ograničile rezidue hemijskih supstanci na voću, čime se osigurava bezbednost potrošača. Zbog toga se koriste pesticidi koji imaju kratku karencu, mnogo brže se razgrađuju nego što je to bilo ranije. Ostaci pesticida su često regulisani vremenom primene tako da do momenta kada stigne plod limuna na naš sto nema bojazni da se na kori zadržala nek hemijska suspstanca. Sa ovime niko ne sme da se igra, jer se često vrše kontrole bez najave pa ako se otkrije da ima nedozvoljenih hemijskih materija ili se bilo kakva hemijska materija koja se koristila za zaštitu nalazi u nedozvoljenim propisanim granicama kazne za proizvođače ogromne a to im svakako ne treba pa strogo vode računa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *