INOVACIJE U GAJENJU LIMUNA. NOVI PRISTUP TRADICIJI

Plantaže limuna tipične su za mediteransko podneblje i retko se mogu sresti u kontinenatalnim zonama. Ali kako je nesumnjivo došlo do promene klimatskih obeležja i zime postaju blage, nije isključeno da će vremenom i neke mediteranske biljke početi da  se gaje na mestima na kojima ranije nisu.

Inače kod nas se limun gaji u saksijama koje se tokom zime unose u toplije prostorije a na proleće se opet iznosi napolje što ga svrstava u biljku veoma popularnu za gajenje jer osim plodova biva i dekorativna.

Uslovi za gajenje limuna

Uzrok opadanja zametnutih plodova limuna je uglavnom nedostatak azota. Suvišna količina azota dovodi do opadanja i cveta i plodova. Optimalna vlažnost zemljišta treba da iznosi 50-60%. Limun zahteva toplu i vlažnu klimu. Ima dosta sorti koje su se prilagodile suvoj i toploj klimi. Cvetovi su osetljivi na suv vazduh. Stabla limuna izložena jačem suncu troše 50% vlage više od onih u hladovini. Jedan list limuna troši godišnje oko 500 grama vode. Iz ovog se vidi da limun ne podnosi ni sušu ni suvišnu vlagu. Limun zahteva dosta svetlosti, pa se u slabo osvetljenim prostorijama stavlja bliže prozoru.

Limun je jedna od retkih biljka kja se vrlo lako može razmnožavati semenom. Tako stvorene biljke uspešno se mogu gajiti u kućnim uslovima i često obilno plodnose. Jedino od čega bi trebalo da ga čuvate jesu niske temperature koje nikako ne podnosi, pa ga onda unesite u kuću.


Često se dešava da posle zalivanja hladnom vodom limunu počinje da opada lišće. Uzrok je rashlađivanje zemlje i nemogućnost korena da upije hranljive materije. Upijanje hranljivih materija obično prestaje kada je temperatura tla ispod 12°C. Pošto se zemljište sporije zagreva od vazduha i lišća, ni koren nije u mogućnosti da iz zemlje upija dovoljno vode potrebne za jako isparavanje vlage iz lišća.

Zato se nedostatak vode u lišću nadoknađuje iz cvetova, pupoljaka i plodova, što izaziva njihovo opadanje.

Ono što se javlja kao gorući problem u proizvodnji jesu vaši koje nanose ogromne štete. Hrane se sokom iz listova, čime uzrokuju uvijanje i žutljenje lišća. Takođe, lisne vaši prenose viruse koji mogu ozbiljno oštetiti biljku. Preporučuje se redovno prskanje insekticidima i održavanje zdrave populacije prirodnih predatora, poput bubamara koje su poznate u suzbijanju vaši i to one koje imaju dve crne tačke na leđima

Druga značajna pretnja limunu su grinje. Simptomi napada grinja su opadanje lišća i smanjenje plodnosti. Uppotreba akaricida da je dobre rezultate ali je takođe važno održavati optimalne uslove vlažnosti kako bi se sprečilo njihovo širenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *