OTKRIVAMO. DA LI JE SVE ORGANSKO ZAISTA TAKVO?

ZABLUDA ORGANSKE PROIZVODNJE

Pijaca u bloku 44 vikendom je prepuna i Beograđani, koliko sam shvatio a kako su mi i mnogi proizvođači rekli, pojedu ama baš sve što im se ponudi na zelenim pijacama.

Poseban osvrt želim da napravim na tzv organsku pijacu i organsku proizvodnju jer se tzv organski proizvodi vikendom mogu pronaći na pomenutoj pijaci.

Namerno upotrebljavam izraz „ tzv“ takozvani jer sam se za sve ove godine bavljenja agrarnim novinarstvom nagledao i naslušao svačega. I sve što se dešava u našoj zemlji uvek sam pokušavao da razumem, ali neke stvari koje se tiču organske proizvodnje izgleda da nikada neću, a evo i zašto.

Organska proizvodnja je jako lepo osmišljena i ima za cilj proizvodnju zdravstveno ispravne hrane sa minimalnom upotrebom pesticida. Oni koji ne znaju sigurno će se sada iznenaditi na spominjanje reči pesticid.

U organskoj proizvodnji svakako ima prskanja useva ali ( licemerno ) dozvoljenih preparata koji se smeju koristiti u organskoj proizvodnji. Dakle daleko od toga da se u organskoj ne prska hemijskim sredstvima. Prska se još kako.

Da bi se neko domaćinstvo registrovalo i prešlo u organski tip proizvodnje potrebno je da ( teoretski ) prođe tzv konverziju zemljišta koje se prebacuje u organsko.

Osim prskanja i korišćenje dozvoljenih hemijskih preparata, prava organska proizvodnja ne dozvoljava upotrebu ama baš nikakve hemije. Korovi se čupaju ručno, u borbi protiv štetočina i bolesti se koriste prirodni neprijatelji i gotovo 99% poslova se obavlja ručno. I takvih proizvođača svakako ima i njihovu proizvodnju potpuno podržavam.

Međutim ima onih koji i pored svih neophodnih papira vole da malo podvale, pa u želji za što većom zaradom prskaju i nedozvoljenim sredstvima. Jer ako ih niko ne kontroliše, zašto i ne bi!? Dobro znate da su proizvodi proizvedeni po tipu organske proizvodnje i do10x skuplji od konvencionalnih a prava organska proizvodnja mora da pretrpi štete i do 30% Ko će to da plati ako ne kupac?

Međutim ono što boli jesu podvale, jer da bi dobili mesto na pijaci potrebno da se registrujete i imate sertifikat koji se danas relativno lako dobija. Nesumnjivo da većina radi sve po priopisu, ali opet ima drugih.

Evo primera.

Imali smo prilike da odemo na parcelu gde je planirana proizvodnja ribizle ali na tzv organski način. Parcela dobila dozvolu sa svom dokumentcijom a nalazi se pored auto -puta!!??

Jedan proizvočđač iz centralne Srbije koji sve radi po propisima, žalio nam se kako inspektorka koja je došla u inspekciju nije ni htela da pogleda proizvodnju, jer je rekla da nju zanimaju samo papiri. Dakle ovaj čovek radi časno i pošteno ali mu inspekcija prećutno dozvoljava da radi šta hoće na svojoj parceli jer ih zanimaju samo papiri.

I za kraj evo još jednog. Neki proizvođači, kada recimo na zelenoj pijaci prodaju svoju tzv organsku šargarepu, odu do prvog komšije proizvođača koji prodaje šargarepu ali na konvencionalnoj, jer se obe vrste proizvoda  prodaju na istom mestu. On kupi od njega još 50ak kilograma koliko mu i nedostaje i nastavi bez problema sa prodajom!?

Savet je da se polako okrećete proverenim proizvođačima i da stekenete obostrano poverenje, jer će u budućnosti to biti jedini siguran način kupovine zdravstveno bezbednih i ispravniih proizvoda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *