ŠTA ZNAMO O NEMATODAMA?

Nematode su valjkasti crvi,  i posle insekata najbrojnija su grupa životinja, tako da je do danas opisano i proučeno negde oko 15 000 vrsta. Različitih su veličina i često jedva vidljivi golim okom. Često su prisutne u zasadima povrtarskih biljaka posebno u zaštićenom prostoru ali se svakako mogu naći i u proizvodnji na otvorenom.


Istorijat proučavanja i susreta čoveka sa nematodama, vezana je za najstarija vremena. Još je narod Inka za koje važi da su bili vredni poljoprivrednici, uočio postojanje krompirove nematode pa su obavezno menjali površine na kojima se gajio krompir. Međutim, tek su u drugoj polovini 19.veka uvedene mere za suzbijanje fitoparazitnih nematoda, koje mahom žive u zemljištu, ako govorimo o nematodama koje su štetne u poljoprivredi.


U savremenoj proizvodnji nekako se nematodama i njihovom suzbijanju ne pridaje psoeban značaj, ali ukoliko se desi da se o njima ne povede računa mogu da nanesu ekonosmki značajne štete. Uočeno je da se u zemljištima koja su bogatija hunmusom nalazi veća brojnost štetnih nematoda  nego u siromašnijim zemljištima. Pokazalo se da je najveća brojnost fitopatogenih nematoda u površinskom sloju zemljišta do 30 cm dubine. Suviše vlažna ili suviše suva zemljišta stvaraju nepovoljnu sredinu u kojoj se, po pravilu broj nematoda smanjuje.

Osim biljaka, nematode mogu da parazitiraju čoveka ali i životinje. Najduža nematoda, pronađena je u placenti kita, takozvana Placentonema gigantisima i duga je   čak 8 m.

Kod biljaka se često mogu javiti i usled preteranog zalivanja ali jedna biloška mera suzbijanja koja daje dobre rezultate posebno kod proizvodnje u zaštićenom prostoru je, da se između redova povrća posadi kadifica koja ispoljava snažno repelntno dejstvo.


Što se tiče oštećenja kod biljaka čiji su prouzrokovači nematode, ona se mogu podeliti na oštećenja nadzemnih i oštećenja podzemnih delova pa u okviru tih simptoma najkarakteističniji su deformisani izdanci kada listovi nisu pravilno razvijeni ili se cele biljke uopšte ne razvijaju.


Lisne gale ili kvržice takođe su jasan simptom koji nastaje usled prisustva nematoda a gale se mogu javiti na stablu ali i korenu napadnutih biljaka. Činjenica je, da se i nematode  javljaju kao štetočine, pa se mora razmisliti o njihovom suzbijanju, koje se može podeliti u 2 grupe.

  • agrotehničke mere i
  • hemijske mere suzbijanja.


Agrotehničke mere suzbijanja podrazumevaju, na prvom mestu plodored. Ovo je najstarija ali još uvek i najvažnija metoda u suzbijanju, koja se primenjivala i pre više od nekoliko hiljada godina. Tako se na primer gajenjem žitarica ili leguminoza može radikalno smanjivati nivo populacije repine nematode.  Uključivanjem u plodored takozvanih antinematodnih biljaka ili vrlo nepovoljnih hraniteljki gde recimo spadaju kukuruz ili lucerka, postiže se brže dovođenje nematoda ispod praga štetnosti. Dok smo još uvek kod agrotehničkih mera važno je spomenuti da i pored toga što nematode vole vodu, one ne mogu uvek uspešno izdržati intenzivna natapanja, navodnjavanja i plavljenja zemljišta pa se na takav način vrlo lako uguše.

Jedan od najčešćih i najbezbednijih načina za suzbijanje nematoda jeste sadnja kadifice, biljke koja ima snažno odbijajuće dejstvo na nematode. Odavno je utvrđeno da u zemljištu u kome je posađena ova biljka nećete naći niti jednu nematodu. Zbog toga se kadifica odavno koristi u organskoj proizvodnji jer predstavlja najefikasniji biloški način borbe protiv nematoda.


Hemijske mere  koje se koriste u suzbijanju nematoda su najefikasnije. Najbolji efekat se postiže korišćenjem  fumiganata koji emituju pare i gasove koji uništavaju nematode.

Da bi koristili ovakve preparate potrebo je da se zemljište prethodno pripremi, naročito ukoliko se radi o zaštićenom prostoru. Međutim, podvlačimo, da se nematode spuštaju u dublje slojeve zemljišta kada je hladno vreme pa ih je često nemoguće suzbiti klasičnim fumigantima.


Ali ako se primeni klasična fumigacija adekvatnim preparatima svakako da će se njihova

brojnost svesti na tolerantnu meru. One mogu da budu i korisne. Ukoliko se u manjem broju jave  na korenu spanaća,  mogu da poboljšaju  lučenje nekih hormona koji utiču na rast biljaka.


Iz svega navedenog veoma je jasno da se u savremenoj proizvodnji, suzbijanju nematoda mora pristupiti pažljivo i organozovano, kako bi se nematode, ako ne suzbile a ono bar njihovo prisustvo svelo na najmanju moguću meru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *