NAJBOLJI NAČIN NAKLIJAVANJA KROMPIRA

I pored zime, kada se po pravilu odmara i uživa u plodovima minulog rada, valja razmisliti i o sledećoj sezoni. Kako savremena proizvodnja ne priznaje pauze već jedna proizvodnja smenjuje drugu, proizvođači ranog krompira baš u ovom periodu razmišljaju o novoj sezoni. Ideja je da proizvođači ranog krompira nastoje da naklijavanjem krompira i sadnjom u ranim rokovima upotrebljavajući agrotekstilne folije, smanje dužinu vegetacionog perioda i tržištu ponude rani krompir u vreme kada mogu ostvariti najveći profit. Za ranu proizvodnju preporučuje se sadnja naklijalih krtola kada su klice dužine svega 1 do 2 cm.

Proces naklijavanja počinje momentom odlaganjem semena krompira u plitke drvene ili plastične gajbe. One se slažu jedna na drugu kako bi se krtolama osigurao dobar protok vazduha i svetlosti u periodu kaljenja. Naklijavanje krtola se vrši određeno vreme dok klice ne počnu da pupe i rastu do navedene dužine i tada se  krtole  izlažu temperaturnom šoku. Period izlaganja povišenim temperaturama zavisi od zrelosti semena, vremena setve, sorte, uslova uskladištenja i željenog broja stabljika. Temperatura se povećava na 18 do 20 °C u koracima od 1 do 2 °C dnevno, u periodu od dve nedelje. Ovaj deo procesa naklijavanja se obavlja u mraku.

Da bi se sadnja obavila uspešno treba voditi računa da ne dođe do oštećenja krtola a posebno malih klica pa je savet da se obavi proces kaljenja .

Postupak kaljenja se sprovodi tako što se naklijale krtole odlažu u svetloj, dobro ventilisanoj prostoriji pri temperaturi od oko 10 °C dve nedelje. Snižavanje temperature i izlaganjem svetlosti, će usporiti rast klica, dok se razvoj krtola nastavlja. Ovo će inicirati razvoj listova stolona i korena i formiranje hlorofila. Klijanci će nakon „kaljenja“ ostati relativno kratki 1 do 2 cm i čvrsti.Proces kaljenja krompira može se obavljati i na otvorenom. Ukoliko temperature vazduha budu niže od optimalnih, da bi se krtole zaštitile od mrazeva koriste se  razne vrste folija kako bi se krtole koje su u holandezima ili drvenim gajbicama zaštitile.

Ovako naklijale krtole kasnije možemo posaditi na prethodno za to pripremljeno zemljište koje je dobro usitnjeno i nađubreno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *