NJENO VISOČANSTVO SPELTA

Sve više popularna u makrobiotičkoj ishrani, ova biljka se punim pravom ubrzanim koracima penje na prvo mesto izuzetno značajnih i hranljivih biljaka koje su bogate vlaknima a dobro znamo da je vlaknasta hrana odlična za crevni trkat . Istorija spelte poznata je u Aziji još 15 000 godina p.n.e., a arheološka istraživanja su pokazala da je spelta u Evropi uzgajana još u kasnom neolitu.  U toku 20-tog veka smanjio se uzgoj zbog malih prinosa u odnosu na druge ukrštene pšenice, a pored toga žitarica sa ljuskom je bila teška za preradu.


Spelta je specifična jer njeno zrno okružuju dva omotača: pleva i ljuska. Sadrži gluten u manjoj količini nego druge pšenice pa zbog toga ljudi koji su alergični na gluten koriste speltu u ishrani. Tokom rasta i razvoja našeg organizma potrebno je unositi belančevine od kojih su najvažnije esencijalne amonokiseline. Njih 8 moramo unositi u organizam hranom jer ih ne možemo sintetizovati. Zrno spelte sadrži veliki procenat metionina, fenilanina i leucina koji učestvuju u stvaranju hormona adrenalina i noradrenalina koji su odgovorni za regulaciju nivoa šećera u krvi. Odnos masti, belančevina i dijetetskih vlakana u zrnu spelte je odgovarajući za naš organizam, a dijetetska vlakna su lako rastvoriva u vodi što obezbeđuje brzu resorpciju hranljivih materija u organizmu. Spelta je bogata vitaminima B1 i B2. Visok sadržaj selena doprinosi zdravoj deobi ćelija jer njegov nedostatak doprinosi pojavi raka. Bogata je mineralima i sve to je preporučuje kao hranu koja doprinosi podizanju imuniteta našeg organizma.


Poslednjih godina u svetu, a i kod nas, primetno je povećanje površina na kojima se gaji spelta. Zbog svoje hranljivosti i lekovitih svojstava spelta se sve više koristi u ishrani. Zrno spelte sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine, mineralne materije i celulozu u optimalnom odnosu. Zrno spelte sadrži više proteina u odnosu na običnu pšenicu (15-18%), što je po hranljivoj vrednosti približava ovsu. Bogata je vitaminima i mikroelementima, posebno selenom, zbog čega ima antioksidativno dejstvo. Sadrži i dijetalna biljna vlakna, pa je pogodna za dijete za mršavljenje. Njena upotreba je raznolika. Od očišćenog zrna može se dobiti integralno i belo brašno, odnosno hleb. Beli hleb duže ostaje mek i elastičan, dok integralni zadržava mekoću i do sedam dana. Može se korisiti i kao varivo, kao i u vidu pahuljica. Ljuskice spelte se koriste za punjenje prekrivača, jastuka, ležaljki, itd.

 Za sve one koji su skloni depresiji, treba da znaju da je ova žitarica bogata triptofanom koji pospešuje sintezu serotonina, hormona sreće. Osim toga, spelta smanjuje nivo šećera u krvi i odličan je čuvar imuniteta. Ima antikancerogeno dejstvo, sprečava rast polipa koji neretko prerastu u rak debelog creva, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena, a dobra je i za jetru. Zbog obilja belančevina, preporučuje se deci, trudnicama i starijim osobama.Spelta nema izražene zahteve prema klimatskim i zemljišnim uslovima. Otporna je prema bolestima i štetočinama, ima male zahteve prema đubrenju, pa se često koristi kao alternativno žito u organskoj proizvodnji. Ima skromne zahteve prema agrotehnici. Tehnologija gajenja se ne razlikuje mnogo od obične pšenice, osim zaštite i đubrenja. Postiže prinose 5 t/ha, odnosno 3 t/ha očišćenog zrna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *