KAKO DA NEGUJETE BILJKE U STANU

NISU SVE BILJKE ZA DRŽANJE U STANU

Sobne biljke su kao i kućni ljubimci. Dakle priroda ih je stvorila da za život napolju a ne u zatvorenom prostoru koji se zimi greje pa samim tim stvara potuno neprirodne uslove za njihovo gajenje. Ali ljubav prema cveću koje nesumnjivo ukrašava naše domove omogućava da im uvek stvorimo na veštački način što prirodnije uslove.


Kako  temperature postaju sve niže, sobne biljke potrebno je uneti natrag u kuću. Unesite ih obavezno pre prvih mrazeva jer većina njih ne podnosi temperature niže od 5°C.   Očistite saksije od prašine. Pre unošenja proverite da biljke nisu zaražene nekim gljivičnim bolestima ili napadnute od nekih parazita. Odstranite sve uvele i požutele listove. Površinski sloj komposta odstranite i zamenite ga svežim.  Proverite drenažne rupe na dnu saksija. Ukoliko su začepljene, pročistite ih pomoću oštrog štapića. Biljke prema potrebi za svetlom rasporedite na prozorske daske. One koje trebaju više svetla stavite na istočnu stranu. Polako smanjujte zalivanje i prihranjivanje jer biljke lagano ulaze u fazu mirovanja pa trebaju manje vode i đubriva.


Sobne biljke vole temperature od oko 20 C, ali i visoku vlažnost vazduha, koju je teško postići i održati u stanovima. Osigurajte temperaturu barem od oko 18 C, a biljke međusobno grupišite kako bi stvorile vlastitu mikroklimu. Biljke redovno prskajte vodom ili ih stavite na oblutke koji se nalaze u tanjiriću napunjenim vodom. Imajte na umu da se preko noći temperature spuštaju i ispod nule pa biljke odmaknite od samih prozora, pogotovo ako su najavljene izuzetno niske temperature.

Većina biljaka koje uzgajamo kao saksijske biljke, osim topline, trebaju i dovoljno vlage i vazduha. Vazduh im je potreban i ukoliko ga nemaju dovoljno, biljke venu. Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je prostor redovno provetravati.


U poslednje vreme u našim domovima susrećemo uređaje za klimatizaciju koji se, osim za hlađenje, sve češće koriste i za grejanje. Ti uređaji dodatno isušuju vazduh. Stoga je potrebno biljkama osigurati dodatnu vlagu. Najbolje je da listove prskate s lica i naličja lista. Pomoći će i keramički osveživači vazduha za radijatore.

Pratite i posmatrajte ih kako izgledaju i nemojte da preterujete sa zalivanjem. Ali uvek imajte u vidu da je stan neprirodna sredina za sve biljke.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *