NASTANAK GRUZIJE

Nemoguće je da dođete u toliko lepu zemlju a da se ne upoznate sa njenom istorijom i kulturom. U svojim osvrtima na zemlje i gradove koje sam posetio, gotovo nikada ne zamaram istorijskim detaljima i  podacima za koje smatram da običnopg putnika ( kao što sam ja ) uopšte ne zanimaju, ali kada je Grzija u pitanju to pravilo moram da prekršim.

Kako su nastali?

Postoji jedna legenda koja kaže da kada se Bog šetao zemljom jedna od mnogih stvari koju je darivao narodima bili su osim jezika i zemlja u kojoj su živeli. I tako deleći narodima zemlje, za Gruzijce nije ni znao da postoje.

Šetajući tako, srete Bog neke ljude koji ga smelo pozdraviše.

„ Ko ste vi? ” upita ih Bog

„ Pa kako ne znaš, mi smo Gruzijci. ” odgovriše mu.

„ Pa gde ste bili do sada, šta ste radili ? ” bilo je Bogu čudno

„ Ništa. Bili smo u dubokoj šumi i pili  vino. Hoćeš sa nama da probaš ? “

Bogu se dopalo što su tako neposredni i otvoreni i što uopšte nisu imali problem da sa Bogom tako razgovaraju, te Bog odluči da sedne sa njima i da uživa u vinu i hrani. Kada su završili, Bog je bio oduševljen vinom pa ih upita koju bi zemlju želeli da im da, da bude njihova a oni odgovoriše da bi eto mogao da im da baš tu gde su sada a to je Gruzija, zemlja gde se pravi najbolje vino.

I tako je nastala Gruzija.

Narod po nekim izvorima navodno potiče od Španaca i spadaju u grupu nižih osoba. Muškarci su visine do 175 cm i retko se može sresti Gruzijac a da je visok dok su žene i niže. Generalno su lepa nacija i muškarci i žene sa tipičnim nosevima koji kao da im rastu iz čela. I ruku na srce, zgodnjikavi su.

Kada smo kod vina i vinove loze, Gruzija ima izuzetno razvijenu poljoprivredu i to je jedina grana koja odlično funkcioniše budući da nemaju neku industriju. Veliki su proizvođači vina i puno su uložili u vinograde i vinsku turizam premda se kao turističa zemlja tek razvijaju.

U Tbilisiju se gradi novi aerodrom koji bi trebalo da bude čvorište za taj deo sveta jer su lepo pozicionirani. Postojeći je relativno mali i koliko sam uspeo da vidim nema puno letova za beli svet premda najviše letova  ima za Istanbul.

Gruzija je jedna od bivših Sovjetskih republika ali je i dalje ostao uticaj Rusije što se vidi po jeziku jer većina stanovništva paralelno govori i ruski. Generalno nisu ljubitelji Rusije i ne vole ih. Mlađi ne znaju ruski jezik neki čak ni engleski ali generalno sporazumevanje nije problem jer su kao narod izuzetno strpljivi i gostoljubivi. Za sebe će reći da su miroljubivi i pošteni čak i naivni i da će svakoga da prihvate od sveg srca. Što opet smatraju da i nije dobro.

U tranziciji su i polako ali sigurno ima sve više raslojavanja na bogate i siromašne. Na ulicama ima puno prosjaka, naročito starijih osoba koji ukoliko ne prose, prodaju razne stvari koje su najčešće poneli od kuće.

Turizam se tek razvija i sigurno kreću u tom pravcu jer imaju šta da pokažu. Zemlja nije velika ali ima puno toga da se pokaže turistima. Od agro i vinskog turizma koji se razvija i u našoj zemlji do vrhova kavkazkih planina i obilja manastira i hramova.

Gruzija je topla preporuka.

Neke korisne informacije o pripremi putovanja

  • Nema direktnih letova iz Beograda i karta se može naći povoljnije ako se kupi možda i godinu dana ranije. Mismo leteli Lufthansom sa presedanjem u Minhenu a može i Tirkish airlinesom preko Istanbula.
  • Postoje i neke kombinacije sa Wizairom ali on ne leti u Tbilisi i ima vezu iz Beča ( za one koji vole da putuju nekomforno a relativno jeftino )
  • Leti se do Tbilisija i osim pomenutih kompanija lete još i Pegasius , Lot i KLM koji imaju polaske iz Beograda ali sa presedanjem
  • Od aerodoroma taxi nije skup i cena je oko 15 €
  • Valuta je LARI odnos 100 € oko 280 LARIJA i kurs se menja
  • Isključivo menjati u ovlašćenim menjačnicama
  • Zemlja je potpuno bezbedna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *